ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE - ROMÂNIA ÎN LUME - 29 DECEMBRIE

ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE - ROMÂNIA ÎN LUME - 29 DECEMBRIE

Trei soldați ucraineni au murit în confruntările desfășurate luni la aeroportul din Donețk (estul Ucrainei), primele după acordul de încetare a focului încheiat pe 9 decembrie, a anunțat președintele ucrainean Petro Poroșenko.

''Luptele de la aeroportul din Donețk s-au încheiat în urmă cu 10 minute. Din păcate, informațiile privind existența a trei soldați ucraineni uciși se confirmă'', a spus Poroșenko. Separatiștii proruși reclamă în special reluarea finanțării zonelor aflate sub controlul lor, întreruptă de Kiev la jumătatea lunii noiembrie, și un 'statut special' prin care să se acorde o autonomie sporită regiunilor Donețk și Lugansk.

* Președintele ucrainean Petro Poroșenko a anunțat luni că se va întâlni pe 15 ianuarie, la Astana, cu omologii săi francez, Francois Hollande, și rus, Vladimir Putin, și cu cancelarul german Angela Merkel. ''Anul meu diplomatic începe pe 15 ianuarie cu o întâlnire la Astana în așa-numitul 'format Normandia'. Miniștrii de externe ai țărilor din 'formatul Normandia' au fost mandatați să elaboreze agenda și proiectele de decizii pentru acest summit'', a spus șeful statului ucrainean, într-o conferință de presă.

* Criza din Ucraina poate fi soluționată în 2015 dacă politicienii înșiși se detașează de influența occidentală, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov. 'Criza va continua atât timp cât ucrainenii nu ajung la un consens național și îi ascultă pe liderii de la Bruxelles sau Washington', a spus Lavrov. Declarațiile oficialului rus survin după ce tentativele de reluare a convorbirilor de pace între guvernul ucrainean, susținut de Vest, și separatiștii pro-ruși au eșuat săptămâna trecută, producând numai un schimb de prizonieri.

* Retragerea trupelor occidentale din Afganistan este 'extrem de prematură', întrucât ea va permite talibanilor să devină la fel de puternici cum erau în anul 2001, a declarat luni emisarul președintelui rus în Afganistan, Zamir Kabulov. El a atenționat asupra riscului ca talibanii să-și regrupeze forțele și să se doteze cu noi arme în timpul iernii, astfel încât la primăvară să lanseze o puternică ofensivă în direcția capitalei Kabul.

* Pasagerii de pe feribotul Norman Atlantic, cuprins de un incendiu în Marea Adriatică duminică la primele ore, au fost evacuați, în timp ce echipajul a rămas pe navă, a anunțat luni premierul italian Matteo Renzi. Dintre cele 478 de persoane aflate la bordul navei — un feribot construit în 2009, aflat sub pavilion italian și închiriat de operatorul grec ANEK Lines — 56 sunt membri ai echipajului. Incendiul a izbucnit în cursul nopții de sâmbătă spre duminică în garajul feribotului, unde se aflau 222 de vehicule, și s-a extins rapid pe vas. Circumstanțele declanșării incendiului nu au fost încă elucidate.

* Comisarul european pentru Afaceri economice, Pierre Moscovici, a făcut luni un apel către alegătorii greci să sprijine reformele favorabile creșterii economice cu prilejul alegerilor legislative anticipate care vor avea loc la finele lunii ianuarie. 'Prin acest proces democratic, poporul grec își va decide încă odată viitorul. Un angajament puternic față de Europa și un sprijin larg în rândul alegătorilor și liderilor politici greci pentru procesul necesar de reforme favorabile creșterii vor fi esențiale pentru ca Grecia să prospere din nou în zona euro', a apreciat Pierre Moscovici. Anterior, premierul grec Antonis Samaras a propus luni alegeri anticipate pentru 25 ianuarie, după eșecul Parlamentului în alegerea unui președinte al țării, antrenând dizolvarea legislativului.

* Autoritățile comuniste de la Beijing au blocat luni accesul la serviciul de poștă electronică Gmail, potrivit companiei Google și mai multor organizații internaționale de monitorizare a internetului. Divizia pentru monitorizarea internetului a concernului Google a indicat că începând de vineri s-a semnalat o scădere masivă a traficului pe Gmail în China, a doua zi acesta ajungând la zero. Utilizatorii din Beijing au confirmat luni că Gmail nu a fost accesibil prin intermediul aplicațiilor terțe pe iPhone, iPad și echipamente ce folosesc sistemul Android. Gmail a putut fi accesat numai prin intermediul serviciilor VPN (Virtual Private Network).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…