ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 31 OCTOMBRIE

ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 31 OCTOMBRIE

Relansarea creșterii, lupta împotriva șomajului, realizarea planului de investiții, dar și menținerea rigurozității bugetare - sunt doar câteva dintre responsabilitățile care vor cădea în sarcina noii Comisii Europene, care va avea o agendă economică foarte încărcată. Echipa prezidată de Jean-Claude Juncker își intră oficial în atribuții sâmbătă, dar își va începe activitatea în mod real de luni.

Dosarele nu lipsesc, de la criza din Ucraina până la negocierile comerciale cu SUA, dar prioritățile declarate ale lui Jean-Claude Juncker sunt relansarea creșterii și crearea de locuri de muncă.

* Ministrul italian de externe, Federica Mogherini, a demisionat vineri din guvernul de la Roma pentru a-și putea prelua, la Bruxelles, noile posturi de șef al diplomației europene și vicepreședinte al Comisiei Europene (CE). Ministerul de Externe al Italiei a confirmat într-un scurt comunicat demisia sa din funcția de ministru, a doua zi după ce a renunțat și la mandatul de deputat. Șeful guvernului, Matteo Renzi, nu a stabilit încă un înlocuitor pentru dna Mogherini, în vârstă de 41 de ani, în pofida discuției purtate joi cu președintele italian Giorgio Napolitano, ceea ce semnalează dificultatea de a găsi persoana potrivită.

* Președintele ucrainean Petro Poroșenko a propus vineri reconfirmarea în funcția de șef al guvernului a lui Arseni Iațneiuk, apreciat de instituțiile financiare internaționale, a indicat șeful statului ucrainean pe contul său de Twitter. 'Am propus (...) candidatura lui Arseni Iațeniuk pentru postul de premier', a declarat președintele după o întâlnire cu viitorii deputați ai formațiunii sale în parlamentul rezultat în urma alegerilor din 26 octombrie.

* Germania, Franța și Ucraina au făcut apel la Rusia să nu recunoască alegerile ce urmează a fi organizate duminica aceasta de către rebelii proruși în estul Ucrainei, a indicat vineri președinția de la Kiev. Această poziție a fost exprimată în cadrul unei convorbiri telefonice între cancelarul german Angela Merkel și președinții francez, François Hollande, ucrainean, Petro Poroșenko, și rus, Vladimir Putin, a precizat cancelaria prezidențială ucraineană într-un comunicat.

* Bombardiere ruse survolând spațiul aerian european, o scurtă incursiune rusă deasupra Estoniei, căutările unui submarin suspect în apele suedeze: Rusia testează Occidentul la fel ca în perioada războiului rece, estimează analiști. 'De la începutul acestui an, au existat peste 100 de interceptări de avioane rusești, de trei ori mai mult decât anul trecut. Prin urmare, există o creștere substanțială, dar noi facem ceea ce trebuie. Interceptăm, suntem pregătiți și reacționăm', a subliniat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Atena.

* Rusia a făcut apel vineri la autoritățile de la Kiev și la separatiștii proruși din estul Ucrainei să angajeze un 'dialog solid' care să ajute la normalizarea situației în regiunile marcate de conflict. 'Rusia se pronunță pentru stabilirea unui dialog solid între puterea centrală ucraineană și reprezentanții regiunilor Donețk și Lugansk, ceea ce, fără îndoială, ar permite stabilizarea generală a situației', a indicat Kremlinul într-un comunicat dat publicității înainte de 'alegerile' legislative și prezidențiale ce ar urma să aibă loc duminică în teritoriile separatiste proruse.

* Norvegia și-a exprimat vineri intenția de a continua acordarea de ajutoare pentru organizații nonguvernamentale ungare aflate în colimatorul autorităților de la Budapesta, care consideră aceste fonduri o modalitate de finanțare a opoziției politice. 'Intenționăm să facem acest lucru cât de mult timp este posibil în practică', a declarat ministrul pentru afaceri europene al Norvegiei, Vidar Helgesen, în timpul unei conferințe cu presa străină la Oslo.

* Doi adolescenți malaezieni au dat în judecată pentru neglijență vineri compania Malaysia Airlines și guvernul de la Kuala Lumpur pentru dispariția zborului MH370, au declarat avocații celor doi. Plângerea, pe care minorii au depus-o prin mama lor, este prima acțiune în justiție demarată de rude ale victimelor în legătură cu acest incident. Plângerea a fost depusă la Înalta Curte din Kuala Lumpur de cei doi fii, în vârstă de 11 și 14 ani, ai omului de afaceri Jee Jing Hang, una dintre cele 239 de persoane aflate la bordul aeronavei care a dispărut la data de 8 martie la o oră după ce a decolat de pe Aeroportul Internațional Kuala Lumpur pentru a ajunge în China.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…