SUA ar putea cheltui cel puțin 2,4 miliarde de dolari pe an în operațiunile împotriva Statului Islamic

SUA ar putea cheltui cel puțin 2,4 miliarde de dolari pe an în operațiunile împotriva Statului Islamic

Eforturile militare ale SUA împotriva Statului Islamic (SI) au costat aproape un miliard de dolari până acum și ar urma să ajungă la o sumă cuprinsă între 2,4 miliarde de dolari și 3,8 miliarde de dolari pe an în cazul în care operațiunile aeriene și terestre continuă în ritmul actual, conform analizei unui think-tank, relatează Reuters.

Însă o intensificare a eforturilor, care să includă mai multe atacuri aeriene și o creștere semnificativă a forțelor pe teren, ar putea duce la costuri cuprinse între 13 miliarde de dolari și 22 de miliarde de dolari anual, relevă analiza prezentată luni de Centrul pentru Evaluări Strategice și Bugetare, o organizație nonpartizană.

"Costurile viitoare depind, în mare parte, de cât de mult vor dura operațiunile, de nivelul operațiunile aeriene și dacă vor fi desfășurate forțe terestre suplimentare peste ceea ce s-a planificat deja", se arată în raport.

Secretarul apărării, Chuck Hagel, a declarat presei săptămâna trecută că Pentagonul a cheltuit între 7 milioane de dolari și 10 milioane de dolari pe zi în operațiunile împotriva Statului Islamic de la 16 iunie, când a desfășurat pentru prima dată trupe pentru a sprijini armata irakiană și pentru a oferi consiliere liderilor acesteia.

SUA au început atacurile aeriene împotriva jihadiștilor Statului Islamic în Irak la 8 august și le-au extins la Siria la 22 septembrie. Forțele coaliției au desfășurat 290 de atacuri aeriene în Irak și Siria, din care 265 au aparținut SUA.

Avioanele americane desfășoară aproximativ 60 de zboruri de recunoaștere pe zi, iar circa 1.600 de militari americani sunt desfășurați în Irak.

Centrul pentru Evaluări Strategice și Bugetare susține că estimările de costuri s-au bazat pe informații publice în legătură cu tipurile de avioane și muniție care sunt folosite, precum și pe cheltuielile cu operațiuni anterioare.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite un text care ar trebui să dea de gândit talibanilor USR PLUS / Sau și despre acest om o să spună că este vâ…

2 Mircea Marian / Căutând o poză cu Tudorel Toader am dat peste acest moment istoric: delegația USR la discuții d…

3 Preotul Eugen Tănăsescu: „Nu-l scoateţi vinovat pe IPS Teodosie, pentru că nişte cinici v-au dat cârpe de doi …

4 BBC / Unul din marile mistere ale biologiei a fost rezolvat

5 Poliția din Belgia a întrerupt o orgie sexuală cu 25 de participanți, printre care și un europarlamentar, car…