SUA au transferat cinci prizonieri de la Guantanamo în Oman și Estonia (Pentagon)

SUA au transferat cinci prizonieri de la Guantanamo în Oman și Estonia (Pentagon)

SUA au transferat patru prizonieri încarcerați în centrul de detenție de la Guantanamo în Oman și un al cincilea în Estonia, a anunțat Pentagonul miercuri seară, relatează AFP și Reuters.

Cele cinci transferuri au fost "aprobate în unanimitate" după examinarea dosarelor de către mai multe agenții americane, a precizat Pentagonul într-un comunicat, adăugând că 122 de prizonieri rămân încarcerați la Guantanamo.

Potrivit oficialilor americani, cei cinci cetățeni yemeniți, care au fost ținuți cel puțin 12 ani în centrul de detenție de la Guantanamo, au primit aprobarea pentru a fi eliberați în urmă cu peste cinci ani.

Oficialii americani au insistat asupra faptului că securitatea a reprezentat o preocupare de bază în luarea deciziilor de eliberare.

"Luăm obligația noastră de a evalua riscul de securitate al deținuților foarte în serios înainte de transfer. În consecință, peste 90% dintre deținuții transferați în timpul administrației /Barack/ Obama trăiesc discret în toată lumea", a spus Paul Lewis, trimisul special al Pentagonului pentru închiderea Guantanamo.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...