SUA: Nebraska devine al 19-lea stat care abolește pedeapsa cu moartea

SUA: Nebraska devine al 19-lea stat care abolește pedeapsa cu moartea

Nebraska a abolit definitiv pedeapsa cu moartea miercuri printr-un vot ce a anulat vetoul guvernatorului republican, devenind al 19-lea stat al SUA din cele 50 care înlocuiește pedeapsa capitală cu închisoarea pe viață.

Camera unică a statului Nebraska (centru) a votat în acest sens cu 30 de voturi contra 19, ceea ce îi permite să treacă peste vetoul guvernatorului Peter Ricketts, notează AFP.

Ea confirmă astfel cele două voturi ale sale anterioare, respectiv la 17 aprilie și 20 mai, pentru adoptarea unei legi ce abolește pedeapsa cu moartea cu efect retroactiv și o înlocuiește cu închisoarea pe viață.

Acest stat republican nu a mai executat niciun condamnat din 1997 și deține zece condamnați la moarte, a căror pedeapsă va fi comutată în închisoare pe viață. Un al unsprezecelea a murit marți de cancer după 30 de ani de închisoare.

Nebraska devine al 19-lea stat american din 50, plus capitala federală Washington, care pune capăt oficial pedepsei cu moartea. El este primul stat care o abolește după Maryland în 2013 și al șaptelea din 2007.

În realitate, 29 de state în total, de asemenea capitala Washington și guvernul federal, nu mai recurg la pedeapsa capitală, prin lege sau printr-un moratoriu votat sau de facto din cauza unei penurii de produse de injecție letală, amintește France Presse.

În 2014, 80% din execuții în Statele Unite au fost concentrate în trei state: Texas, Missouri și Florida.

Marți, guvernatorul republican Peter Ricketts a opus veto, așa cum a promis, în prezența unei familii de victime, susținând că abolirea pedepsei capitale "trimite mesaje proaste locuitorilor din Nebraska care, în marea lor majoritate, susțin pedeapsa cu moartea". A fost nevoie de 30 de voturi pentru a anula acest veto. Promulgatorul legii, Ernie Chambers, le-a obținut după o dezbatere aprinsă de peste două ore. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro