SUA: Poliția din Baltimore, vizată de o anchetă federală după moartea tânărului de culoare Freddie Gray

SUA: Poliția din Baltimore, vizată de o anchetă federală după moartea tânărului de culoare Freddie Gray

Justiția americană a deschis o anchetă federală în legătură cu practicile poliției din Baltimore în materie de respectare a drepturilor civile, după moartea unui tânăr de culoare în acest oraș, a anunțat ministrul american al justiției, Loretta Lynch, relatează AFP și Reuters. 'Astăzi (vineri), Ministerul de Justiție a deschis o anchetă pentru a vedea dacă poliția din Baltimore este angajată într-o formă sau practică de încălcare a Constituției', a declarat ministrul Loretta Lynch.

Revolte rasiale au izbucnit în Baltimore după funeraliile unui tânăr de culoare, în vârstă de 25 de ani, Freddie Gray, care a murit la 19 aprilie după arestarea sa de către poliție.

'Această investigație va începe imediat și se va concentra pe acuzații potrivit cărora ofițeri ai Departamentului de Poliție din Baltimore folosesc excesiv forța, inclusiv forța cauzatoare de moarte, conduc căutări, percheziții și arestări ilegale și se angajează în acțiuni polițienești discriminatorii', a mai spus Loretta Lynch.

În cadrul conferinței de presă în care a anunțat lansarea anchetei, Lynch s-a referit la relațiile tensionate dintre locuitorii din Baltimore și poliția orașului.

'În pofida faptului că s-au înregistrat progrese, este clar că evenimentele recente au dat naștere unei degradări serioase a încrederii publice' în poliția locală, a mai spus ea.

Tânărul de culoare Freddie Gray a murit în urma unei răni "grave" în cursul transportării sale în 12 aprilie, fără centură, cu picioarele și mâinile legate, culcat pe burtă, într-o dubă a poliției.

Acesta a fost ultimul dintr-o serie de abuzuri ale poliției față de afroamericani, care au reaprins tensiunile rasiale latente în SUA. Decesul lui Freddie Gray a provocat numeroase manifestații de protest, dintre care una a degenerat în revoltă săptămâna trecută în Baltimore. După mai multe zile, cu restricții de circulație pe timp de noapte, orașul a revenit la calm. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Ea este „găuritoarea” de prezervative din Sibiu

2 „Multă șpagă, aroganță și salarii uriașe”

3 De citit!

4 Blinken a dat Moscovei un document scris care l-a înfuriat pe Lavrov

5 Studiu israelian / Mărimea contează mai mult decât am crede