Susţinătorii independenţei Scoţiei înregistrează o creştere semnificativă în sondaje

Susţinătorii independenţei Scoţiei înregistrează o creştere semnificativă în sondaje

Susţinătorii independenţei Scoţiei înregistrează o creştere semnificativă, cu mai bine de două săptămâni înaintea referendumului din 18 septembrie, arată un al doilea sondaj de opinie realizat la un interval de câteva zile.

Susţinătorii independenţei Scoţiei înregistrează o creştere semnificativă în sondaje (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un sondaj de opinie realizat de YouGov pentru cotidienele The Sun şi The Times arată că 47% dintre alegătorii scoţieni ar vota "da" şi peste 53% ar răspunde "nu" la referendumul cu privire la independenţa Scoţiei.

Distanţa dintre cele două tabere s-a redus la mai mult de jumătate în comparaţie cu sondajul realizat de acelaşi institut la jumătatea lunii august, care acorda un avans de 14 puncte procentuale celor care doresc ca Scoţia să rămână în cadrul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Rezultatele unui sondaj realizat de institutul Survation vinerea trecută arătau, de asemenea, că susţinătorii independenţei deţin 47% din intenţiile de vot, faţă de 53% pentru cei care doresc ca Scoţia să rămână în cadrul Regatului Unit al Marii Britanii.

Cele două sondaje recente sugerează o schimbare a opţiunilor, în comparaţie cu precedentele sondaje, care au dat un avans considerabil celor care se opun independenţei la referendum.

"Nu trebuie să tragem concluzii excesive dintr-un sondaj şi să aşteptăm în continuare primul sondaj în care susţinătorii independenţei vor conduce. Este însă puţin probabil ca acest sondaj să influenţeze campania", a apreciat John Curtice, profesor în ştiinţe politice la Universitatea Strathclyde, care a realizat o sinteză a tuturor sondajelor.

"Tabăra susţinătorilor independenţei poate spera acum că va ajunge în poziţia de a obţine o victorie spectaculoasă şi istorică, în timp ce tabăra opozanţilor se întreabă cum a ajuns brusc într-o luptă de ultim moment pentru menţinerea Scoţiei în cadrul Regatului Unit", a adăugat profesorul.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Oana Mizil, în spital după ce a fost bătută de Marian Vanghelie!

2 „O fată dezbrăcată şi sângerândă urla pe trotuar. Cel mai probabil îi dăduseră drogul violului“

3 Așa o fi? / Continuă tradiția turnătorilor de lux la DNA în PSD?

4 Citiți ce va fi în Grecia!

5 VIDEO Fugarul Rizea / Iată cine va fi candidatul PSD la alegerile prezidențiale din 2024