Tatăl lui Anders Breivik va publica o carte despre vina pe care o resimte faţă de masacrul de la Oslo

Tatăl criminalului extremist norvegian Anders Behring Breivik urmează să publice în octombrie o carte intitulată "Vina mea? Povestea unui tată", în care îşi examinează partea de responsabilitate pe care o resimte faţă de masacrul comis de fiul său, relatează AFP.

Anders Breivik (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Simt o vinovăţie. Şi simt o responsabilitate. Ce s-ar fi întâmplat dacă aş fi fost un tată mai bun? Ar fi făcut Anders ceea ce a făcut?", scrie Jens Breivik în cele câteva rânduri dezvăluite de editura norvegiană Juritzen miercuri.

Un fost diplomat care s-a stabilit în Franţa după pensionare, Jens Breivik a fost prezentat adesea ca un părinte absent. Cuplul Breivik a divorţat după naşterea lui Anders, iar tatăl a pierdut contactul cu adolescentul atunci când acesta a avut, în mod repetat, probleme cu poliţia din cauza unor graffiti.

Anders Behring Breivik, care s-a declarat un cruciat împotriva multiculturalismului şi "invaziei musulmane", ispăşeşte în prezent o pedeapsă de 21 de ani de închisoare - susceptibilă să fie prelungită în cazul în care va fi considerat periculos - pentru uciderea a 77 de persoane pe 22 iulie 2011.

În acea zi, el a detonat o bombă în apropierea sediului Guvernului, la Oslo, omorând opt persoane, după care a deschis focul într-o tabără de vară a Tineretului Laburist, pe Insula Utoya, omorând alte 69 de persoane, majoritatea adolescenţi.

Ancheta şi procesul au arătat că, în timpul copilăriei, petrecute alături de mama sa, Anders Behring Breivik a provocat îngrijorare serviciilor sociale, care au suspectat o carenţă în ceea ce priveşte îngrijirea acestuia. Însă nu a fost dat în plasament, iar Jens Breivik nu a reuşit să obţină custodia.

Redactată cu ajutorul unui scriitor, al cărui nume nu a fost dezvăluit, cartea "este un auto-proces", a apreciat editorul Arve Juritzen. "În fapt, este destul de dur cu el-însuşi", a adăugat el.

O carte despre mama extremistului, Wenche Behring Breivik, decedată, a provocat deja o reacţie puternică în Norvegia. Lucrarea, realizată la început cu ajutorul ei, după care aceasta s-a opus, îl prezintă pe Jens Breivik ca pe un "tiran" în căsnicie.

Potrivit editorului, Jens Breivik a reluat contactul cu fiul său anul acesta.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMĂ ORĂ Premierul confirmă interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul de stat!

2 SURSE Jaf la drumul mare! Peste 9000 de piloși PSD inventariați până acum în ministere și agențiile guvernamen…

3 Băsescu închide subiectul Năstase la Cotroceni: A fost un truc. Iohannis nu-l iubește, dar a vrut să dea un se…

4 Firea, despuiată public de Orban și Tăriceanu, scoate flăcări pe nas la Antena 3! Bine, n-a uitat să spună că …

5 HOPA! Ministrul Economiei o face muci pe Firea și spune că bate câmpii în privința termoficării! Frate, de und…

recomandări

Te ia DNA: Constantin Boșcodeală

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere