Teheranul minimalizează impactul ruperii relațiilor diplomatice de către Arabia Saudită și "vasalii" acesteia

Teheranul a minimalizat marți impactul ruperii relațiilor diplomatice de către Arabia Saudită și "vasalii" acesteia Barhrein și Sudan, declarând că "nu va avea niciun efect" asupra sa, transmite AFP.

'Ruperea relațiilor (diplomatice) de către Arabia Saudită și vasalii săi nu are niciun efect asupra dezvoltării Iranului', a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Mohammad Bagher Nobakht, referindu-se la deciziile luate de aceste state după ce protestatari iranieni au atacat misiunea saudită de la Teheran în urma executării un important lider religios șiit de către Riad.

În schimb, 'Arabia Saudită va avea de suferit de pe urma ruperii relațiilor cu Iranul, chiar dacă un mare stat precum Djibouti o susține', a ironizat el într-o conferință de presă.

De altfel, presa iraniană și actori de pe rețelele de socializare au luat în derâdere eșecul Riadului de a mobiliza un număr important de state, mai ales din regiune, împotriva Teheranului.
Arabia Saudită și mai mulți dintre aliați săi sunniți au rupt relațiile diplomatice sau au redus nivelul acestora cu Iranul, decizii care agravează criza declanșată de executarea imamului șiit Nimr Baqer al-Nimr de către Riad și provoacă temeri privind escaladarea tensiunilor într-o regiune marcată deja de conflicte.

Pe lângă Bahrein și Sudan, care au rupt relațiile cu Teheranul, Emiratele Arabe Unite au redus nivelul acestora, iar Kuweitul a anunțat marți rechemarea ambasadorului său din capitala iraniană.

În conferința de presă de marți, purtătorul de cuvânt al guvernului iranian a denunțat din nou cu vehemență executarea șeicului al-Nimr, calificând-o drept 'o acțiune inumană, barbară și asemănătoare celor ale Daesh' (acronimul în limba arabă al organizației Statul Islamic—. n.r.).

Arabia Saudită 'vrea să compenseze eșecurile sale din Irak, Siria și (...) Yemen', a reluat el acuzații deja formulate de Teheran. Nobakht a criticat, de asemenea, ambasada saudită la Teheran, despre care a afirmat că 'nu este demnă de poporul iranian'.

Purtătorul de cuvânt a mai comparat atitudinea de 'reținere' adoptată de Iran după moartea a 464 de pelerini iranieni în busculada din septembrie de la Mecca — în care și-au pierdut viața 2.236 de oameni — cu 'reacția imatură' a Riadului după atacarea ambasadei sale.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / În PSD se vorbește despre iminenta punere sub acuzare a lui Dragnea, Carmen Dan și Dăncilă în Dosar…

2 ULTIMĂ ORĂ / Ministrul de interne îl va destitui pe Raed Arafat săptămâna viitoare

3 Orban chiar este un om modest. Două momente

4 Document / Trebuie să fii idiot să crezi așa ceva! Cum ar fi ajuns înregistrarea compromițătoare cu foștii procu…

5 Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

recomandări

Te ia DNA: Ghita Sebastian, Teamnet, Hidrocanal

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă ești miliardar te poți muta acum pe noul yacht în formă de insulă