Tensiunile dintre Rusia și Turcia se intensifică din cauza unui nou incident aviatic (cronologie)

Tensiunile dintre Rusia și Turcia se intensifică din cauza unui nou incident aviatic (cronologie)

Doborârea avionului de vânătoare rus Suhoi-24 de către Turcia la frontiera cu Siria și acuzațiile că aparatul rus a intrat în spațiul aerian turc reprezintă încă un episod dintr-un lung șir de tensiuni între Ankara și Moscova, transmite marți EFE, care face o trecere în revistă a tuturor acestor incidente. 3 octombrie — Un avion rus care urma să efectueze o misiune de luptă în Siria încalcă spațiul aerian turc și este interceptat de aviația turcă, fiind obligat să se retragă.

4 octombrie — Un avion rus pătrunde în spațiul aerian turc într-un incident similar celui petrecut cu o zi mai devreme, motiv pentru care MAE turc îl convoacă pe ambasadorul rus la Ankara pentru a-i cere explicații.

5 octombrie — NATO convoacă o reuniune pentru a analiza incursiunea avionului rus în spațiul aerian al Turciei, fapt considerat 'inacceptabil' de către organizația nord-atlantică. Rusia recunoaște că unul dintre avioanele sale a încălcat spațiul aerian turc, dar pune acest incident pe seama condițiilor meteo proaste și insistă că au fost luate toate măsurile pentru ca incidente de acest gen să nu se mai repete.

6 octombrie — Turcia denunță o a doua violare în trei zile a spațiului său aerian de către avioane militare ruse, ceea ce provoacă noi tensiuni diplomatice.

16 octombrie — Turcia doboară o dronă în apropiere de frontiera cu Siria. Oficiali americani cred că aparatul era de fabricație rusă, potrivit informațiilor furnizate de surse ale administrației SUA cotidianului The Washington Post și postului de televiziune CNN.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Scandalul ia amploare! Răsturnare de situație în dosarul banilor șterpeliți din fondul Direcţiei de Informaţii…

3 Mister elucidat / Cine este criminalul Elenei, escorta ucisă cu cruzime în Italia

4 Jeguri ordinare! / Cîțu, o nouă numire cu cântec

5 Scuipați aici! / Căca-ne-am în ea de țară, care hrănește la sân toți șobolanii în timp ce bietul popor ia drumul…