Thailanda: Soția prințului moștenitor renunță la titlul său regal

Thailanda: Soția prințului moștenitor renunță la titlul său regal

Soția prințului moștenitor al Thailandei, prințesa Srirasmi, a renunțat la titlul său regal, a anunțat sâmbătă la Bangkok palatul regal, prim confirmare a dizgrației sale după arestarea mai multor rude implicate într-un scandal de corupție, scrie AFP.

'Regele a dat autorizația să se anunțe că prințesa Srirasmi, soția prințului moștenitor al coroanei Maha Vajiralongkorn, a făcut cunoscut într-un document scris că renunță la statutul său regal', a informat palatul regal într-un comunicat.

Prințesa Srirasmi s-a căsătorit cu prințul Maha Vajiralongkorn în anul 2001. Ei au un fiu considerat ca bine plasat pentru a-i succede bunicului și tatălui său pe tron.

De mai multe săptămâni, soarta prințesei a făcut obiectul unor zvonuri insistente în Thailanda după izbucnirea unui vast scandal de corupție în care principali suspecți au legături de rudenie cu ea.

Pe 1 decembrie, poliția a confirmat că 19 persoane au fost arestate în cadrul acestui scandal. Suspecții sunt acuzați că au pretins sume de bani pe scară largă, subliniind calitatea lor de reprezentanți ai familiei regale.

Legăturile de rudenie dintre prințesă și principalii suspecți, printre care un responsabil cu rang înalt din cadrul poliției și mai mulți ofițeri de armată, nu au fost niciodată menționate explicit în mass-media internaționale, care practică autocenzura în privința familiei regale, legea care pedepsește crima de lezmaiestate în Thailanda fiind una din cele mai severe din lume.

La începutul lunii, prințul moștenitor le-a interzis rudelor soției sale să utilizeze numele lor regal ce le-a fost atribuit după căsătoria lor: Akkharapongpricha.

Cel puțin trei rude ale prințesei care purtau acest nume onorific au fost arestate în cadrul scandalului de corupție.

Indiciile care lăsau să se înțeleagă că prințesa Srirasmi nu mai este considerată ca făcând parte din familia regală s-au înmulțit în ultimele zile.

În mod neobișnuit, ea nu a fost menționată în buletinul de știri consacrat casei regale din 9 noiembrie, aniversarea zilei sale de naștere.

A doua zi, ea nu a apărut în secvența de deschidere a emisiunii de seară consacrate casei regale care îi prezintă pe membrii cei mai importanți ai familiei regale thailandeze.

Prințesa a fost văzută ultima dată în public pe 6 decembrie, atunci când a prezidat ziua aniversară a asociației sale consacrate copiilor, potrivit AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”