Trump: "Coreea de Sud este o mașină de făcut bani. Ar trebui să plătească substanțial pentru că îi protejăm"

Trump: "Coreea de Sud este o mașină de făcut bani. Ar trebui să plătească substanțial pentru că îi protejăm"

Coreea de Sud ar trebui "să plătească substanțial" Statele Unite pentru că acestea mențin pe teritoriul său 28.000 de militari pentru a o ajuta să se apere în fața Coreii de Nord, a declarat miercuri, la CNN, candidatul favorit în alegerile primare republicane, miliardarul Donald Trump, în contextul în care Phenianul a testat un dispozitiv nuclear, transmite Reuters.

"Nu primim nimic. Ne plătesc sume mici" pentru desfășurarea de trupe în Coreea de Sud, a spus el la postul de televiziune citat. Însă Seulul, care se află tehnic în război că Phenianul, împarte cu Washingtonul costurile staționării trupelor americane pe teritoriul sud-coreean din 1991.

Conform unui acord de împărțire a costurilor pe cinci ani, semnat în urmă cu doi ani, Seul s-a angajat să contribuie cu 867 de milioane de dolari la costurile armatei americane în 2014 pentru desfășurarea de trupe în Coreea de Sud, aproximativ 40% din total. Înțelegerea prevede ca suma să crească anual în funcție de rata inflației.

Trump, favorit la alegerile primare republicane pentru obținerea candidaturii în cursa pentru Cala Albă din acest an, se plânge de mulți ani în legătură cu Seulul. El ar fi făcut declarații similare într-o emisiune televizată în 2011, conform site-ului Politifact, care le califică drept 'false'.

Întrebat dacă va retrage cei 28.000 de militari americani din Coreea de Sud în cazul în care ar ajunge președinte, Trump a declarat la CNN: "Aș vrea să primim mulți bani de la Coreea de Sud".

El a precizat că tocmai a comandat 4.000 de televizoare din Coreea de Sud pentru companiile sale.

"Coreea de Sud este o mașină de făcut bani. Ei ne plătesc sume mici", a spus Trump. "Am mulți prieteni din Coreea din Sud. Însă Coreea de Sud ar trebui să ne plătească și să ne plătească substanțial pentru că îi protejăm", a spus magnatul american.

El a mai declarat la CNN că China ar trebui să fie responsabilă pentru rezolvarea problemei programului de arme nucleare al Coreii de Nord, iar dacă nu o face, "atunci ar trebui să fim duri cu ei în privința comerțului". "China s-ar prăbuși în circa două minute. Avem o mare putere asupra Chinei. Doar că nu știm cum să o folosim", a spus Trump.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale