Turcia acuză UE de ''fanatism religios'' în rezoluția privind genocidul împotriva armenilor

Guvernul turc i-a acuzat pe unii membri ai Parlamentului European că dau dovadă de ''fanatism religios și cultural'' aprobând o rezoluție privind comemorarea omorurilor și a deportărilor în masă ale armenilor în ultimii ani ai Imperiului Otoman, relatează joi agenția DPA. Ministerul turc de Externe a estimat, într-un comunicat difuzat joi, că forul legislativ al UE încearcă din nou să rescrie istoria. În opinia Turciei, Parlamentul European este cunoscut pentru faptul că dorește să împiedice progresul în relațiile dintre Turcia și Uniunea Europeană.

''Noi nu-i luăm în serios pe cei care au adoptat această rezoluție mutilând istoria și dreptul. Ceea ce se află în spatele ei este un fanatism religios și cultural, dar și indiferența față de alții considerați ca fiind altfel'', se afirmă în comunicat.

Rezoluția, adoptată miercuri, pentru a marca o sută de ani de la evenimentele din timpul primului război mondial, face apel la Turcia, statul succesor al Imperiului Otoman, să se împace cu trecutul său și să recunoască masacrarea a circa 1,5 milioane de armeni drept genocid.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat miercuri că rezoluția Parlamentului European este irelevantă.

Legislativul UE a calificat prima dată masacrele în rândul armenilor drept genocid în 1987. În noua sa rezoluție, PE afirmă că, '' într-un spirit de solidaritate și de dreptate europeană, se alătură comemorării a o sută de ani de la genocidul împotriva armenilor''.

Turcia încearcă din 1987 să devină membru al UE, dar, de atunci, au existat nenumărate tensiuni între Ankara și Bruxelles, cele mai recente fiind disensiunile privind arestarea unor jurnaliști suspectați de legături cu un rival al președintelui Erdogan. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Adevăratul stat paralel! Dezvăluiri uluitoare despre DIE, Mafia lui Ceaușescu! Ei conduc acum, din umbră, cini…

2 Noul arhiepiscop al Sucevei, Calinic, îi avertizează pe preoți să nu se implice în traficul de țigări și lemn

3 Porno-scandal de proporții în Parlamentul României

4 VIDEO Priviți aceste imagini din America!

5 Rău a ajuns Armata Română...