Turcia ar fi de acord să oprească refugiații, dacă UE va relaxa regimul de vize pentru cetățenii turci (surse comunitare)

Turcia ar fi de acord să oprească refugiații, dacă UE va relaxa regimul de vize pentru cetățenii turci (surse comunitare)

Turcia și-a afirmat disponibilitatea de a opri fluxul de migranți către Europa, dacă Uniunea Europeană va accepta în schimb să relaxeze regimul de vize pentru cetățenii turci, transmite joi agenția EFE citând surse comunitare neprecizate. Dar, conform acelorași surse, Germania, Franța și Marea Britanie resping această idee, ce va fi totuși examinată la nivel european.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat după summitul extraordinar al UE dedicat crizei refugiaților că există posibilitatea ca milioane de migranți din țările arabe, africane și asiatice să încerce în perioada următoare să ajungă în Europa, cei veniți din Orientul Mijlociu și Asia urmând să traverseze Turcia.

Anterior, premierul bulgar Boiko Borisov — prin intermediul căruia șeful executivului turc Ahmet Davutoglu a transmis Consiliului European o scrisoare — a vorbit despre o propunere a Turciei privind crearea unei zone de securitate în Siria, unde să fie opriți refugiații.

Dar, după summitul UE, Donald Tusk a lăsat să se înțeleagă că UE nu susține crearea unei asemenea zone în Siria, una dintre prioritățile blocului comunitar în prezent fiind căutarea de modalități pentru îmbunătățirea cooperării cu statele vecine Siriei, care găzduiesc milioane de refugiați.

Guvernul turc se plânge că în ultimi patru ani și jumătate, de când a început războiul în Siria, a cheltuit pentru refugiați circa 7,6 miliarde de dolari, în timp ce ajutorul internațional primit a fost de numai 417 milioane de dolari.

Prin urmare, Comisia Europeană a propus deja ca fonduri europene în valoare de un miliard de euro, deja prevăzute pentru Turcia ca țară candidată la UE, să fie acordate autorităților de la Ankara pentru a face față crizei refugiaților, iar la summitul de miercuri cele 28 de state membre ale UE au convenit să mobilizeze o sumă suplimentară de cel puțin un miliard de euro pentru agențiile ONU care îi ajută pe refugiați în țările vecine Siriei.

Aproape jumătate de milion de imigranți ilegali au ajuns anul acesta în Europa, astfel că UE a conștientizat acum că o colaborare cu aceste state vecine cu Siria poate fi cheia opririi valului migrator venit din Orientul Mijlociu și Asia, nu însă și a celui venit dinspre țările Africii.

În ce privește colaborarea cu Turcia, agenția Reuters notează că UE ar urma să solicite guvernului turc ca, în schimbul ajutorului financiar, să amelioreze condițiile din taberele de refugiați, să preia înapoi mai mulți refugiați care au ales calea migrației către Europa, să permită UE o procesare a cererilor de azil chiar pe teritoriul turc și să ia măsuri împotriva traficanților ce ajută refugiații să traverseze Marea Egee către Grecia, traficanți pe care acum executivul de la Ankara 'se preface că nu îi vede', după cum afirmă Marc Pierini, un fost ambasador al UE în Turcia.

Dar raporturile blocului comunitar cu Turcia sunt în prezent la un nivel foarte scăzut ca urmare a politicilor autoritare și antiliberale promovate de președintele Recep Tayyip Erdogan, a acțiunilor acestuia împotriva separatiștilor kurzi și intențiilor sale neclare în ceea ce privește Siria. Și Turcia, la rândul ei, este nemulțumită nu doar de lipsa de progrese în chestiunea relaxării regimului de vize, ci și de stagnarea negocierilor de aderare la UE, plus că nu vede cu ochi buni creșterea retoricii antimusulmane în Europa.

Un prim pas în încercarea îmbunătățirii acestor relații vor încerca să-l facă Donald Tusk și președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncher, pe 5 octombrie, când se vor întâlni cu premierul turc, Recep Tayyip Erdogan.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”