Turcia, deranjată de mesajele anti-islamiste din campania pentru alegerile prezidențiale din SUA

Turcia este deranjată de mesajele anti-islamiste din campania electorală pentru alegerile prezidențiale din SUA, în care principalul candidat republican a cerut o interdicție pentru musulmanii străini, a declarat luni ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu într-un discurs la o întâlnire cu ambasadorii turci, relatează Reuters.

Donald Trump s-a pronunțat luna trecută în favoarea interzicerii tuturor musulmanilor străini pe teritoriul SUA, o recomandare pe care a repetat-o în primul său clip de campanie dat publicității săptămâna trecută.

'Sunt alegeri în SUA, suntem deranjați de remarcile anti-islamice ale unora dintre candidați', a spus Cavusoglu.

Aliații în cadrul NATO Turcia și SUA fac parte dintr-o coaliție condusă de Washington care luptă împotriva Statului Islamic în Siria și Irak. Persistă însă divergențe de opinie în privința grupurilor care trebuie susținute în Siria, Ankara convocându-l pe ambasadorul SUA în octombrie și invocând susținerea de către SUA a unor grupuri kurde.

Cavusoglu a apărat desfășurarea de către Turcia a unei unități de protecție la Bashiqa, în Irak, fapt care a provocat o criză diplomatică cu Bagdadul, afirmând că Ankara respectă integritatea teritorială a Irakului și că trimiterea militarilor s-a făcut după ce situația de securitate s-a deteriorat.

În cadrul conferinței anuale cu ambasadorii de la Ankara, Cavusoglu a spus că Turcia este gata să facă 'tot ce este necesar' pentru a contribui la eliminarea tensiunilor între Iran și Arabia Saudită, care au escaladat după ce autoritățile de la Riad au executat un cleric șiit la 2 ianuarie, iar Teheranul a eșuat în tentativa de a apăra ambasada saudită de protestatarii iranieni.

Pe de altă parte, șeful diplomației turce a părut să infirme speranțele privind o normalizare iminentă a relațiilor cu Israelul, afirmând că nu există încă un acord asupra pretențiilor turce de compensare a celor zece activiști pentru drepturile omului uciși în 2010 în timpul unui raid al armatei israeliene pe o navă care încerca să spargă blocada pentru Fâșia Gaza.

Cavusoglu a mai spus că Ankara își va îndeplini responsabilitățile care îi revin pentru a asigura rezolvarea în acest an a disputei cipriote, insulă scindată din 1974 după o intervenție militară turcă.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte! „Dăncilă să se pregătească pentru un dialog cu procurorii, din c…

2 HARTĂ INTERACTIVĂ Rezultate alegeri prezidențiale 2019 - Turul 1. Vezi cât a obținut fiecare candidat și în ce…

3 Mesajul lui Sebastian Lăzăroiu pentru cei care cer dezbatere cu Dăncilă: Rușine!

4 Pentru cunoscători / Tentativa lui Macron și a serviciilor secrete franceze de a face jocuri murdare în România …

5 Gata, „revoluția anti-clica PSD” a lui Orban s-a terminat! Reforma administrației, promisă „rapid”, se amână „…

recomandări

Te ia DNA: Marian Pirnea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Avem apă pe Marte. Dar viață?