Turcia: Opoziția îl acuză pe Erdogan de organizarea unei ''lovituri de stat civile''

Turcia: Opoziția îl acuză pe Erdogan de organizarea unei ''lovituri de stat civile''

Kemal Kiliçdaroglu, liderul principalei formațiuni politice din Turcia, Partidul Social-Democrat (CHP), l-a acuzat duminică pe președintele țării, Recep Tayyip Erdogan, de organizarea unei ''lovituri de stat civile'', după eșecul negocierilor pentru formarea unui guvern de coaliție ce deschide calea unui nou scrutin legislativ, relatează AFP.

''Ne confruntăm cu o lovitură de stat civilă'', a declarat liderul CHP, făcând aluzie la cele trei lovituri de stat militare din istoria recentă a Turciei (în 1960, 1971 și 1980).

''Nici o lege nu este respectată în acest moment în Turcia. Democrația este suspendată, ca și Constituția'', a afirmat Kiliçdaroglu într-o conferință de presă, ce a avut loc la sediul partidului din Ankara și care a fost transmisă de televiziunea turcă.

Aflat la putere de 13 ani, Partidul Justiție și Dezvoltare (AKP), formațiunea lui Erdogan, și-a pierdut majoritatea absolută la alegerile legislative din 7 iunie, obligându-l să negocieze cu opoziția pentru formarea unui guvern de coaliție. Dar negocierile n-au dat nici un rezultat. CHP și Partidul Acțiunea Naționalistă (MHP, de dreapta), care au obținut 25 % și, respectiv, 16,3 % din sufragii, nu au ajuns la un acord cu AKP.

În opinia CHP, Erdogan a provocat deliberat eșuarea negocierilor pentru a îndrepta țara spre un nou scrutin legislativ, în speranța de a obține rezultate mai bune.

Erdogan, care se va întâlni luni cu președintele parlamentului pentru a stabili condițiile unui nou scrutin, a anunțat deja alegeri anticipate pe 1 noiembrie . AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...