Turcia: Președintele Erdogan îi avertizează pe intelectuali că vor plăti 'prețul' petiției lor pentru pace

Turcia: Președintele Erdogan îi avertizează pe intelectuali că vor plăti 'prețul' petiției lor pentru pace

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a avertizat miercuri pe intelectualii care au semnat o petiție pentru a denunța violența operațiunilor armatei din regiunile din sud-estul Turciei cu populație majoritar kurdă că vor plăti 'prețul trădării lor', relatează AFP.

'Voi credeți că puteți pune în pericol unitatea acestei națiuni și continua să duceți o viață confortabilă datorită salariilor pe care le primiți de la stat fără să plătiți prețul? Această perioadă s-a încheiat', a mai spus Erdogan în cadrul unui discurs pronunțat în fața aleșilor locali la Ankara.

'Într-un stat de drept precum Turcia, așa-zișii intelectuali care amenință unitatea națiunii nu au dreptul să comită infracțiuni. Ei nu dispun de imunitate", a mai spus Erdogan.

Mai mult de 1.200 de intelectuali turci și străini au semnat săptămâna trecută o 'petiție' pentru pace prin care denunțau "masacrele" comise de forțele de securitate turce în timpul operațiunilor în curs de desfășurare împotriva rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din mai multe orașe din sud-estul Turciei aflate sub stare de asediu.

Erdogan a reacționat dur numindu-i 'trădători' și complici ai 'teroriștilor' PKK.

Numeroase anchete judiciare au fost lansate în întreaga țară și mai multe mai multe universități au inițiat proceduri disciplinare împotriva petiționarilor. Vineri, 20 dintre ei au fost reținuți pe termen scurt de către poliție.

Aceste proceduri au stârnit un val de proteste în Turcia și în străinătate, unde criticii lui Erdogan au denunțat un atac la adresa libertății de exprimare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...