Ucraina interzice 'orice formă de propagandă comunistă și nazistă'

Ucraina interzice 'orice formă de propagandă comunistă și nazistă'

Parlamentul ucrainean a votat joi o lege care interzice orice formă 'de propagandă a regimurilor totalitare comunist și nazist', după luni de criză cu Rusia care au dus în prim plan moștenirea complicată a celui de-Al Doilea Război Mondial, a URSS și a naționaliștilor în Ucraina, relatează AFP. Legea condamnă 'regimurile totalitare comunist și nazist în Ucraina' și interzice 'orice formă de negare publică' a 'caracterului lor criminal', precum și 'reproducerea', 'difuzarea' și 'utilizarea publică' a simbolurilor lor, cu excepția cazurilor în care este vorba de obiective educative și științifice sau de cimitire. Proiectul, în favoarea căruia au votat 254 de deputați, în contextul în care numărul minim de voturi necesar era de 226, mai trebuie promulgat de președintele Petro Poroșenko.

Lista elementelor interzise conține drapelul și imnul sovietic și nazist, precum și monumentele și plăcile comemorative în onoarea responsabililor comuniști, și chiar numele de localități, străzi sau companii care fac referire la liderii comuniști, la activitățile Partidului Comunist sau chiar la revoluția bolșevică din 1917.

Organizațiile sau partidele care încalcă această lege vor fi interzise, ceea ce pune sub semnul întrebării existența Partidului Comunist ucrainean.

Persoanele găsite vinovate de reproducerea sau difuzarea de simboluri sovietice și naziste, în special intonarea în public a imnului sovietic, riscă până la zece ani de închisoare, conform noii legi.

Ucraina, care a devenit independentă în 1991 după căderea Uniunii Sovietice și care a cunoscut în timpul URSS marea foamete din 1932-1933, soldată cu moartea a milioane de persoane, este în continuare plină de simboluri sovietice, printre care monumente ale lui Lenin sau străzi care poartă numele liderului revoluției bolșevice. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria