Ucraina: Numirea Mariei Gaidar ca adjunctă a guvernatorului Saakașvili la Odesa stârnește controverse

Numirea Mariei Gaidar, fiica fostului premier și economist liberal rus Egor Gaidar, în funcția de viceguvernator al regiunii ucrainene Odesa a provocat controverse în această țară, în contextul crizei fără precedent cu Moscova, relatează duminică AFP.

Maria Gaidar, fiica autorului 'terapiei de șoc' din Rusia anilor 1990 și opozantă a lui Vladimir Putin, a fost numită vineri adjuncta fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, în prezent guvernator al regiunii Odesa.

Deși Ucraina a încredințat deja posturi guvernamentale unor reformiști georgieni, americani sau lituanieni, numirea tinerei rusoaice este una dintre cele mai contestate.

Ea și-a atras deja critici din partea presei pentru declarația potrivit căreia Crimeea, anexată de Rusia în martie 2014, ar aparține acesteia.Imediat după anunțul numirii sale, jurnaliștii ucraineni au găsit un interviu în care Maria Gaidar declara că, 'de facto, Crimeea este a noastră și (...) este imposibil să o restituim Ucrainei'.

Ea s-a arătat, de asemenea, reticentă față de denunțarea intervenției ruse în estul Ucrainei, acuzată de Kiev și de occidentali, dar dezmințită de Moscova.

'Trebuie făcută o alegere. Dacă Maria Gaidar vrea să obțină cetățenia ucraineană și un post important în stat, nu trebuie să evite întrebările' privind conflictul din estul țării, a reacționat Mykola Kniajitski, o figură mediatică cunoscută.

Răspunzând acestor critici, Maria Gaidar a scris sâmbătă, pe blogul personal, că a 'susținut întotdeauna integritatea teritorială a Ucrainei' și s-a opus 'anexării Crimeii și războiului din estul Ucrainei'.

Numirea sa nu este însă privită cu ochi buni nici în Rusia. Nikita Belîh, guvernatorul liberal al regiunii ruse Kirov, al cărui adjunct Maria Gaidar a fost între 2009-2011, a fost de părere că aceasta 'a comis o greșeală'. 'A lucra cu oameni despre care Rusia are o opinie foarte proastă este perceput ca o sfidare nu doar a puterii, dar a tuturor rușilor', a scris Belâh pe blogul său. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Mă doare în pulă pe mine. Nu mor caii când vor câinii“ / Acesta este PSD, oameni buni! Director de instit…

2 Date noi / Generalul Nicolae Ciucă, noul premier desemnat. Orban, ministru și posibil vicepremier. 3 miniștri di…

3 Citiți! Iată de ce nu cred oamenii „datele oficiale”! O porcărie ordinară, ținută 30 de ani „sub capac”, în Ma…

4 Teoria conspirației? / VIDEO Specialist la CNBC: Tulpina de CoVid-19 din Iran este diferită față de cea care a l…

5 FOTO / Priviți, rafturile mai multor magazine mari din București, golite pe fondul isteriei mediatice generate d…

recomandări

Te ia DNA: Ioan Chelaru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Caracatița asta evadează ca-n filme dintr-un borcan