Ucraina: Șeful SBU, Valentin Nalivaicenko, demis de parlament

Ucraina: Șeful SBU, Valentin Nalivaicenko, demis de parlament

Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral ucrainean) a votat joi eliberarea din funcție a directorului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU, serviciile secrete), Valentin Nalivaicenko, în conflict deschis cu autoritățile ucrainene, inclusiv cu puternicul Parchet General, informează AFP și Unian.

'Rada (Verhovna Rada) a aprobat cererea de demitere din funcție a șefului SBU, Valentin Nalivaicenko', a scris pe contul său de Twitter președintele ucrainean Petro Poroșenko, imediat după votul în parlament, transmis în direct de televiziunea ucraineană.

Potrivit imaginilor, 248 de deputați din cei 450, cât numără legislativul ucrainean, au votat pentru demiterea lui Nalivaicenko (49 de ani), dintr-un minim necesar de 226.

El a fost numit la conducerea acestui puternic serviciu în februarie 2014, după înlăturarea regimului prorus al fostului președinte Viktor Ianukovici. Nalivaicenko a mai condus SBU între 2006 și 2010.

Susținător și aliat al primarului capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, Nalivaicenko a adunat și acumulat numeroase date privind cazuri de corupție în care sunt implicați foști și actuali oficiali de rang înalt din Ucraina, potrivit presei locale.

După un incendiu de proporții la un depozit petrolier de lângă Kiev, Nalivaicenko a acuzat în special un fost adjunct al procurorului general, care ar fi acoperit și participat la activități ilegale de rafinare ce se derulau în mod secret la depozitul care a ars timp de mai multe zile, poluând întreaga regiune a Kievului.

Afirmând că are dovezi puternice, el a asigurat că respectivul adjunct de procuror general, demis în februarie, a fost unul dintre oamenii-cheie ai acestui sistem, care a neglijat complet normele de siguranță pentru a obține produse ieftine. Acesta ar figura printre proprietarii BSRM-Nafta, prin societăți offshore, potrivit lui Nalivaicenko.

Poroșenko i-ar fi propus lui Nalivaicenko să preia conducerea serviciului de informații externe, dar acesta ar fi declarat la puțin timp că 'are de gând să intre în politică', a declarat Iuri Luțenko, liderul facțiunii Blocul Petro Poroșenko (BPP) din parlamentul Ucrainei. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Hopa! Rușii au aruncat în luptă Terminator, noile mașini de sprijinire a tancurilor

2 VIDEO Cacealmaua Eurovision / Momentul de consternare al prezentatoarei TVR când i s-a refuzat să anunțe în direct voturile juriului din România

3 De citit! / „Asta nu e idioțenie, ci sabotaj direct”

4 VIDEO Operațiune specială a Armatei Ucrainene

5 VIDEO Incendiu puternic la Moscova!