Ultimii doi prizonieri americani din Coreea de Nord, eliberați printr-o misiune secretă, au ajuns în SUA

Ultimii doi prizonieri americani din Coreea de Nord, eliberați printr-o misiune secretă, au ajuns în SUA

Ultimii doi prizonieri americani din Coreea de Nord, eliberați sâmbătă datorită unei misiuni secrete fără precedent la Phenian a șefului serviciilor americane de informații, au ajuns în SUA, relatează AFP.

Președintele american Barack Obama a salutat imediat eliberarea lui Kenneth Bae și a lui Matthew Todd Miller, ultimii doi americani închiși oficial în Coreea de Nord după ce au fost condamnați la pedepse grele de muncă forțată.

Directorul Serviciului național de informații (DNI), James Clapper, s-a implicat personal în operațiunea de eliberare a celor doi bărbați, a precizat DNI într-un comunicat.

După eliberare, ei luat imediat drumul SUA, ajungând în cele din urmă la baza militară Lewis-McChord, în estul statului Washington, unde au fost întâmpinați de rude și apropiați.

Kenneth Bae
Foto: (c) David Ryder / REUTERS

James Clapper s-a deplasat în Coreea de Nord și a purtat, "în numele SUA, discuții cu Republica Populară Democrată Coreeană pentru eliberarea celor doi cetățeni americani", a precizat Departamentul de Stat, fără a menționa când a început misiunea secretă.

Potrivit unui înalt responsabil american, Clapper s-a deplasat în Coreea de Nord ca 'trimis personal' al președintelui american.

Cele două eliberări survin la două săptămâni după eliberarea, surprinzătoare, a unui alt american, Jeffrey Fowle. Nu mai există astfel, oficial, niciun american prizonier în Coreea de Nord.

"Este o zi minunată pentru ei și pentru familiile lor", a transmis președintele Obama de la Casa Albă, cu câteva ore înainte de deplasarea la Beijing, aliat al Phenianului.

"Suntem, bineînțeles, recunoscători că ei se pot întoarce în siguranță", a spus el, fără a mulți direct Coreii de Nord, stat inamic al SUA, în special din cauza programului său nuclear. Cele două țări nu au relații diplomatice, dar întrețin schimburi prin intermediul Suediei și a unui canal de comunicare, cunoscut de diplomați, cu sediul la ONU în New York.

Kenneth Bae, un american de origine coreeană, a fost arestat în noiembrie 2012 și condamnat la 15 ani de muncă silnică pentru că a încercat să răstoarne regimul, conform justiției nord-coreene.

La 14 septembrie, autoritățile nord-coreene l-au condamnat pe americanul Matthew Todd Miller la șase ani de muncă silnică pentru comiterea de ''acte ostile'' ca turist într-o țară izolată. Miller, originar din Bakersfield (California), a intrat în aprilie acest an în Coreea de Nord, unde și-a rupt viza turistică și a cerut Phenianului să îi acorde azil.

Pe 8 septembrie, la câteva ore după anunțul procesului lui Miller, SUA au solicitat Phenianului să îi elibereze pe toți cei trei cetățeni americani deținuți în acel moment în Coreea de Nord — Matthew Todd Miller, Jeffrey Fowle și Kenneth Bae.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Scandalul ia amploare! Răsturnare de situație în dosarul banilor șterpeliți din fondul Direcţiei de Informaţii…

3 Jeguri ordinare! / Cîțu, o nouă numire cu cântec

4 Scuipați aici! / Căca-ne-am în ea de țară, care hrănește la sân toți șobolanii în timp ce bietul popor ia drumul…

5 Mister elucidat / Cine este criminalul Elenei, escorta ucisă cu cruzime în Italia