Un atac SUA asupra Siriei nu ar fi schimbat cursul războiului, afirmă Kerry

Secretarul de Stat american John Kerry a apreciat, marţi, că un atac militar din partea Statelor Unite asupra Siriei, aşa cum se planifica în vara lui 2013, nu ar fi schimbat cursul războiului, relatează AFP.

John Kerry (IMagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful diplomaţiei americane şi-a petrecut o parte a zilei în faţa Comisiei de Afaceri Externe din cadrul Senatului, apărând politica externă a preşedintelui american Barack Obama, foarte criticată de senatori.

În ce priveşte Siria, preşedintele american a renunţat în ultimul minut, la sfârşitul verii lui 2013, la o lovitură militară împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, Statele Unite reuşind să găsească un acord cu Rusia, care susţine Damascul, cu privire la distrugerea arsenalul chimic sirian.

În acea perioadă, Kerry milita cu insistenţă pentru o acţiune militară "ţintită" şi limitată în timp împotriva Siriei.

Kerry a asigurat marţi, în faţa Senatului, că această eventuală lovitură "ar fi avut efect, însă nu şi impactul devastator datorită căruia (preşedintele sirian) ar fi fost nevoit să-şi modifice" strategie pe teren.

"A fost nevoie de 30.000 de soldaţi şi 30 de zile în Bosnia pentru a avea un impact. Acolo (în Siria) am fi avut una sau două zile pentru a reduce (capacităţile militare ale regimului sirian) şi a trimite un mesaj", a declarat secretarul de Stat.

În urmă cu zece zile, Obama a apărat, la postul de televiziune CBS, decizia sa de a nu ataca Damascul, apreciind că acest fapt n-ar putea "împiedica" desfăşurarea războiului şi subliniind că Statele Unite au "limitele" lor, după un deceniu de conflicte în Irak şi Afganistan.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Emi Pian, șeful clanului Duduianu, executat în stil mafiot de un rival pe o stradă din Capitală

2 Porno-scandal de proporții în Parlamentul României

3 Angajată SRI la 19 ani, lector la Academia SRI la 26 de ani, expert AEP la Stockholm la 32 de ani

4 Antena 3 l-a „omorât” și pe tatăl interlopului ucis în această dimineață!

5 Unde e poliția?! / Filmul și motivul uciderii în Giulești a interlopului Emi Pian, liderul clanului Duduianu. O …