Un atac SUA asupra Siriei nu ar fi schimbat cursul războiului, afirmă Kerry

Un atac SUA asupra Siriei nu ar fi schimbat cursul războiului, afirmă Kerry

Secretarul de Stat american John Kerry a apreciat, marţi, că un atac militar din partea Statelor Unite asupra Siriei, aşa cum se planifica în vara lui 2013, nu ar fi schimbat cursul războiului, relatează AFP.

John Kerry (IMagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful diplomaţiei americane şi-a petrecut o parte a zilei în faţa Comisiei de Afaceri Externe din cadrul Senatului, apărând politica externă a preşedintelui american Barack Obama, foarte criticată de senatori.

În ce priveşte Siria, preşedintele american a renunţat în ultimul minut, la sfârşitul verii lui 2013, la o lovitură militară împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, Statele Unite reuşind să găsească un acord cu Rusia, care susţine Damascul, cu privire la distrugerea arsenalul chimic sirian.

În acea perioadă, Kerry milita cu insistenţă pentru o acţiune militară "ţintită" şi limitată în timp împotriva Siriei.

Kerry a asigurat marţi, în faţa Senatului, că această eventuală lovitură "ar fi avut efect, însă nu şi impactul devastator datorită căruia (preşedintele sirian) ar fi fost nevoit să-şi modifice" strategie pe teren.

"A fost nevoie de 30.000 de soldaţi şi 30 de zile în Bosnia pentru a avea un impact. Acolo (în Siria) am fi avut una sau două zile pentru a reduce (capacităţile militare ale regimului sirian) şi a trimite un mesaj", a declarat secretarul de Stat.

În urmă cu zece zile, Obama a apărat, la postul de televiziune CBS, decizia sa de a nu ataca Damascul, apreciind că acest fapt n-ar putea "împiedica" desfăşurarea războiului şi subliniind că Statele Unite au "limitele" lor, după un deceniu de conflicte în Irak şi Afganistan.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată podul care va lega Ardealul de Oltenia

2 Noi stenograme despre avocata Cămătarilor / L-a apărat și pe Fluturică, un interlop care a bătut o victimă cu pl…

3 Criza energetică europeană se va înrăutăți în această iarnă. Consumatorii ar putea fi rugați să consume mai pu…

4 VIDEO Trei români beți au devastat un bar în Italia, i-au bătut pe angajați și pe proprietar

5 Avertisment / „Varianta Omicron are 50 de mutaţii şi se răspândeşte cu rapiditate”