Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Ungaria consideră "inacceptabilă" formarea unor noi circumscripţii electorale

Decizia unei comisii parlamentare ucrainene de a aproba formarea unor noi circumscripţii electorale care-i vor împiedica pe etnicii maghiari să formeze un corp electoral şi să-şi trimită reprezentanţi în Legislativ este "inacceptabilă", a declarat un membru al Guvernului Ungariei, relatează MTI.

Secretarul de stat pentru comunităţile maghiare din străinătate Arpad Potapi a subliniat marţi, citat într-un comunicat, că democraţia este deosebit de importantă în situaţia internă actuală din Ucraina, dar mai ales modul de funcţionare a sistemului instituţional democratic.

El consideră "îngrijorător" faptul că activităţile electorale ale comunităţii maghiare din vestul Ucrainei pot fi afectate de acest proiect.

Partidul etnicilor maghiari din Transcarpatia (KMKSZ) a condamnat o rezoluţie recentă a unei comisii parlamentare ucrainene privind crearea unor noi circumscripţii electorale care vor fragmenta comunitatea electorală maghiară.

Noile reglementări vor împărţi minoritatea maghiară în trei circumscripţii electorale, în care aceasta nu va avea majoritatea, iar astfel minoritarii maghiari îşi vor pierde dreptul de a delega un parlamentar în Verhovna Rada (Parlamentul ucrainean).

În opinia KMKSZ, decizia este contrară legii electorale. Legislaţia în vigoare permite unor grupuri minoritare să constituie un singur corp electoral, subliniază formaţiunea într-un comunicat dat publicităţii la Ujhorod.

KMKSZ este singura formaţiune care solicită menţinerea unui bloc minoritar etnic, aşa cum s-a procedat în cele patru rânduri de alegeri anterioare. Formaţiunea a cerut formarea unui singur corp electoral, care să formeze o singură circumscripţie pentru cei 150.000 de etnici maghiari.

"Aducerea în mod constant a unor atingeri drepturilor minorităţilor nu contribuie la crearea păcii într-o ţară care se confruntă cu o situaţie gravă", apreciază formaţiunea.

 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 RoMAFIA Discuție despre o ȘPAGĂ de 500.000 de euro în biroul lui Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor

2 Document Grindeanu, cu consiliera în Insulele Azore!

3 BRRR! Au intervenit AMERICANII! Filmul contracronometru al salvării Sorinei și abuzul de pe aeroport. Amănunt…

4 HOPA! Radu Tudor, Antena 3, o acuză pe Dăncilă de TRĂDARE în favoarea Rusiei! „Vă dați seama cine conduce Româ…

5 De ce candidează Dan Barna?

recomandări

Te ia DNA: Cristi Bâgiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Veverița asta a fost salvată după un uragan