UPDATE Washingtonul sancționează Coreea de Nord după atacul informatic asupra Sony

UPDATE Washingtonul sancționează Coreea de Nord după atacul informatic asupra Sony

Statele Unite și-au consolidat vineri arsenalul de sancțiuni contra Coreii de Nord ca represalii la atacul ce a vizat studioul de film Sony Pictures.

Foto: (c) Kevork Djansezian / Files / REUTERS

Aceste noi sancțiuni răspund la "numeroasele provocări (ale Phenianului), în special recentul atac cibernetic contra Sony Pictures și amenințările la adresa cinematografelor și spectatorilor", afirmă Trezoreria Statelor Unite într-un comunicat, citat de AFP.

"Aceasta este prima parte a răspunsului nostru", a avertizat Casa Albă într-un comunicat.

Vizat de un vast atac informatic, Sony Pictures și-a anulat inițial lansarea filmului "Interviul" ce relatează o tentativă de asasinat a CIA asupra liderului nord-coreean Kim Jong Un. Filmul a fost în cele din urmă distribuit prin serviciile video online și într-o rețea mai restrânsă de cinematografe din Statele Unite.

Statele Unite, care acuză Phenianul de a fi în spatele atacului, au ripostat vineri adăugând pe lista lor neagră zece oficiali a regimului, agenția de informații nord-coreeană și două întreprinderi legate de sectorul militar al dictaturii comuniste, a detaliat Trezoreria.

Sancțiunile, adoptate în temeiul unui decret al președintelui Barack Obama, "reflectă angajamentul SUA de a face Coreea de Nord responsabilă pentru acțiunile sale distructive și destabilizatoare", a pledat secretarul american al Trezoreriei, Jack Lew, citat într-un comunicat.

"Vom folosi o gamă largă de acțiuni pentru a apăra întreprinderile și cetățenii americani și pentru a se apăra împotriva încercărilor de a ne submina valorile", a adăugat el.

Coreea de Nord face deja obiectul mai multor sancțiuni internaționale legate de programul ei nuclear controversat.

AGERPRES/(AS — editor: Sorin Calciu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, „dihăniile” HIMARS au început să „lucreze” asupra armatei ruse!

2 VIDEO Rachetele HIMARS primite de Ucraina din SUA au distrus posturile de comandă rusești din Donbas

3 Cât de aproape e criza economică. Un expert explică ce-i aşteaptă pe români şi cum a scăpat inflaţia de sub control

4 ”Tovarășul Stalin a făcut o greșeală că a permis Germanei să existe! Să ardă în iad!” / Propagandistul lui Putin în plin delir

5 VIDEO O filmare cu coloana oficială a lui Putin „alergând” spre Kremlin a stârnit controverse în Rusia