Varșovia l-a convocat pe ambasadorul SUA în Polonia pentru declarațiile directorului FBI privind Holocaustul

Ministerul de Externe polonez a anunțat duminică că l-a convocat pe ambasadorul american la Varșovia pentru a protesta împotriva declarațiilor directorului FBI James Comey prin care a acuzat, indirect, Polonia că poartă o parte din responsabilitate pentru Holocaust, relatează AFP. Polonia a reacționat astfel la un articol publicat săptămâna trecută în Washington Post, în care James Comey a afirmat că 'în mintea lor, criminalii și complicii lor din Germania, Polonia, Ungaria și multe, multe alte locuri, nu au făcut nimic greșit. Ei erau convinși că au făcut ceea ce era corect, ceea ce trebuia făcut'.

'Ambasadorul Stephen Mull va fi convocat ca urmare a declarațiilor directorului FBI. Acestuia i se va înmâna o notă de protest și o cerere pentru a-și prezenta scuze', a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez al Afacerilor Externe, Marcin Wojciechowski, pe contul său de Twitter.

La rândul său, președintele polonez Bronislaw Komorowski și-a exprimat regretul pentru 'lipsă de cunoștințe istorice și, probabil, o doză mare de antipatie personală' din partea șefului FBI.

'Acest lucru necesită o reacție din partea statului polonez. Sunt declarații care insultă nu doar Polonia, ci mai ales miile de polonezi care i-au sprijinit pe evrei' în timpul celui de-al doilea război mondial, a spus el.

Ambasadorul Stephen Mull, care a participat duminică la ceremoniile care au marcat împlinirea a 72 de ani de la revolta din ghetoul din Varșovia, a deplâns afirmațiile lui James Comey.

'Să sugerezi, în orice mod, că Polonia sau orice altă țară, în afară de Germania nazistă, ar fi responsabilă pentru Holocaust, este o greșeală. Este nociv și jignitor', a declarat ambasadorul Mull pentru jurnaliști. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

4 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

5 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

recomandări

Te ia DNA: Dinu Pescariu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi sloganuri fake amuzante