Wolfgang Schauble, către Mario Draghi: Nu mă luați de prost (surse)

Wolfgang Schauble, către Mario Draghi: Nu mă luați de prost (surse)

"Nu ma luati de prost!" - avertismentul a fost lansat, intr-un week-end de o intensitate rara, de catre omul forte al zonei euro, germanul Wolfgang Schauble, la adresa sefului BCE, Mario Draghi, a carui institutie continua sa sustina bancile grecesti si economia tarii, scriu agentiile internationale de presa, care citeaza surse participante la negocierile privind soarta Greciei.

"La un moment dat, lucrurile au fost spuse cu un grad rar de intensitate, de adevar", a confirmat un oficial european, care a preferat sa-si pastreze anonimatul. "Atitudinea lui Schauble a fost indescriptibila", a acuzat o sursa din delegatia Greciei, citata de AFP.

La plecare, reuniunea de sambata a Eurogrup ar fi trebuit sa ofere ministrilor de Finante ocazia de a aproba propunerile de reforma ale Greciei si de a evita iesirea din zona euro, faimosul "Grexit".

Dar, dupa luni de negocieri foarte dificile si anuntul care a luat prin surprindere intreaga lume - referendumul din 5 iulie, liderii zonei euro nu mai cred in greci.

"Au gatit o prajitura, acum trebuie vazut daca e comestibila", a spus slovacul Peter Kazimir, foarte sceptic la adresa grecilor.

Eforturile Frantei nu par sa fie de ajuns pentru a calma spiritele. In timpul reuniunii, un ziar german anunta ca Berlinul a propus o "iesire temporara" din zona euro, pentru cinci ani. Pana atunci, nimeni nu evocase atat de clar un astfel de scenariu. Dezmintirile au inceput sa curga.

"Ploua. Ce altceva mai bun sa fi facut duminica?"

Dupa noua ore de discutii, reuniunea este suspendata intr-o atmosfera grea. Ea se reia duminica, cu cateva ore inaintea unui summit al celor 28 de sefi de stat si de guvern, care a fost insa anulat in cele din urma.

"Am avut trei Eurogrup in trei zile, e inedit. Dar ploua. Ce altceva mai bun sa fi facut duminica?", ironizeaza un diplomat, in conditiile in care urma sa inceapa a opta reuniune de acest tip intr-o luna. "Va dura", spune un alt diplomat.

"Valoarea cea mai importanta, increderea, a fost pierduta", dupa cum declara Angela Merkel.

"A fost o nebunie, ca la gradinitia", a declarat o sursa, pentru agentia Reuters, descriind cele noua ore de negocieri de sambata.

"Schauble a schimbat rolul cu Varoufakis"

Schauble si altii par sa fie in favoarea unui "Grexit", a spus un alt participant. Seful BCE, Mario Draghi, pare sa fi fost "cel mai puternic european" din incapere, opunandu-se unui experiment riscat de taiere a finantarii pentru Grecia si bravand in fata furiei lui Schauble, pe care l-a intrerupt in timpul unei discutii privind povara datoriei Atenei.

Spre deosebire de intalnirile anterioare, unele dintre cele mai aspre schimburi de replici nu au fost cu grecii, ci intre ceilalti europeni.

Euclid Tsakalotos, numit saptamana trecuta ministru de Finante in locul lui Yanis Varoufakis, a parut calm si dispus sa faca pasi suplimentari pentru a convinge creditorii Greciei ca se poate avea incredere in angajamentele guvernului de la Atena in favoarea reformelor.

La un moment dat, un ministru de Finante s-a intors spre Tsakalotos si i-a spus sa nu ia in calcul certurile din jurul lui. "Nu te ingrijora, Euclid, nu mai a problema ta, e a lor", i-a spus acesta.

Franta si Italia impartasesc ingrijorarile legate de respectarea promisiunilor grecesti, dar si aceea ca Schauble este prea inflexibil, au spus mai multe surse, citate de Reuters.

O sursa a spus ca, dupa lunile de frustrari generate de negocierile cu grecii, unii ministru au devenit nerabdatori cu Schauble: "A schimbat rolul cu Varoufakis", a spus aceasta sursa.

Un oficial grec a declarat ca se teme ca unii au luat deja decizia privind iesirea Greciei din zona euro. Potrivit unor surse, ministerul german de Finante ar fi alcatuit deja un plan privind iesirea Greciei, dar Schauble nu a vorbit nimic despre asta la masa negocierilor.

"Pozitia lui Schauble este iresponsabila si poate duce la dezastru", a declarat Gianni Pittella, un aliat al premierului italian Matteo Renzi.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...