2015 va fi un an mai bun, consideră asiaticii, în schimb occidentalii cred că va fi un an mai greu (sondaj)

2015 va fi un an mai bun, consideră asiaticii, în schimb occidentalii cred că va fi un an mai greu (sondaj)

Românii, bulgarii, grecii, italienii, sârbii, israelienii, turcii, irlandezii și francezii se numără printre oamenii cei mai pesimiști în privința viitorului, se arată într-un sondaj recent realizat în 65 de țări de Gallup Internațional și BVA și difuzat marți, 30 decembrie, relatează lepoint.fr.

Deși nu se confruntă cu vreun război sau cu probleme sociale grave, potrivit 'barometrului mondial privind încrederea în viitor', locuitorii din Europa de Vest sunt destul de pesimiști în privința anul 2015.

Numai 17% dintre francezi cred că 2015 va fi un an mai bun decât 2014. În schimb, în Asia și Europa de Est, optimismul este în creștere cu 8%, atingând 63% din cei intervievați, și respectiv cu 6% (34%). Campionii pesimismului sunt italienii (numai 14% din cei intervievați fiind de părere că 2015 va fi mai bun decât 2014), urmați la mică distanță de francezi.

Astfel 42% dintre italieni, 40% dintre belgieni, 34% dintre francezi și 29% dintre portughezi cred că 2015 va fi un an mai rău decât anul curent, în schimb germanii (19%), spaniolii (19%) și britanicii (18%) sunt mai puțin afectați de acest curent de pesimism.

Cel mai mare grad de optimism privind anul 2015 vine din Asia. Printre statele aflate în top zece, în care locuitorii au cea mai mare încredere că anul 2015 va fi un an mai bun, se află Fidji, India, Arabia Saudită, Maroc, Pakistan, Afganistan, China, Vietnam, Panama.

Bosnia și Herțegovina, Italia, Liban, Serbia, Belgia, Franța, Bulgaria, Mexic, Hong Kong și Grecia sunt statele în care locuitorii sunt mai puțin încrezători că anul 2015 va fi un an mai bun.

Dintre francezi, 43% se declară fericiți cu felul în care trăiesc, situându-se pe locul al 58-lea din 65 de țări luate în calcul în sondaj. Ei se află astfel în urma britanicilor (49%), portughezilor (48%), cehilor (47%), turcilor (46%) și letonilor (46%), dar înaintea italienilor, sârbilor și românilor (41%), bulgarilor (31%) și grecilor (25%).

Nigeria, Fidji, India, Maroc, Pakistan, Arabia Saudită, China, Azerbaidjan, Papua Noua Guinee și Vietnam sunt statele ai căror locuitori sunt cei mai încrezători că anul 2015 va fi un an bun din punct de vedere economic. În schimb, în state europene precum Franța, Belgia, Austria, Grecia, Serbia, sau din Asia, ca Hong Kong, Malayezia, și în Israel și Liban se consideră că anul 2015 nu va fi un an bun economic și că locuitorii lor se vor confrunta cu dificultăți economice grave.

Sondajul a fost realizat de Gallup International și BVA, în perioada septembrie-decembrie, în 65 de state, la el participând 64.002 de persoane.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...