ALEGERILE din Franţa: Dreapta obţine şapte regiuni, stânga cinci, FN niciuna. Ce scrie presa străină

ALEGERILE din Franţa: Dreapta obţine şapte regiuni, stânga cinci, FN niciuna. Ce scrie presa străină

Frontul Naţional (FN) nu a obţinut victorie în nicio regiune în turul doi al alegerilor regionale de duminică, dreapta a învins în şapte regiuni metropolitane, iar stânga în cinci, pe când în Corsica s-a impus lista naţionalistă, relatează AFP în pagina electronică.

ALSACE-CHAMPAGNE-ARDENNE-LORRAINE: Dreapta învinge FN, în pofida menţinerii lui Masseret (rezultate)

AQUITAINE-LIMOUSIN-POITOU-CHARENTES: Stânga păstrează regiunea cu uşurinţă (rezultate)

Preşedintele în exerciţiu al Aquitaine, socialistul Alain Rousset, care şi-a fuzionat lista cu EELV, păstrează fără probleme această mare regiune, cu 44,27% din voturile exprimate în turul doi, în faţa lui Virginie Calmels, candidata uniunii de dreapta şi centru (34,06%) şi a candidatului FN Jacques Colombier (21,67%).

AUVERGNE-RHÔNE-ALPES: Wauquiez se impune în faţa lui Queyranne (rezultate)

Primarul din Puy-en-Velay Laurent Wauquiez, primul pe lista LR-UDI-MoDem, obţine a doua cea mai importantă regiune franceză cu 40,61% din sufragii, în faţa preşedintelui în exerciţiu din Rhône-Alpes Jean-Jack Queyranne şi a listei sale de uniune a stângii (36,84%). Candidatul FN Christophe Boudot a obţinut 22,55% din voturile exprimate.

BOURGOGNE-FRANCHE-COMTE: Stânga învinge la limită (rezultate)

Preşedinta în exerciţiu din Franche-Comté, socialista Marie-Guite Dufay, l-a învins pe candidatul LR-UDI François Sauvadet cu 34,68% la 32,89% din voturile exprimate. Candidata FN Sophie Montel a obţinut 32,44% din sufragii.

BRETAGNE: Le Drian câştigă detaşat (rezultate)

Candidatul PS Jean-Yves Le Drian, ministrul francez al Apărării, a obţinut o victorie, fără nicio surpriză, cu 51,41% din voturile exprimate, devansându-l cu mult pe Marc Le Fur (LR), care a obţinut doar 29,72% din sufragii şi pe Gilles Pennelle (FN, 18,87%).

CENTRE-VAL-DE-LOIRE: Stânga obţine o victorie la limită (rezultate)

Mulţumită unui acord cu listele EELV şi Frontului de Stânga, preşedintele socialist în exerciţiu François Bonneau rămâne la putere cu 35,43% din voturile exprimate, în faţa lui Philippe Vigier din cadrul UDI, capul unei liste de uniune între dreapta şi centru, care a adunat 34,58% dintre voturile exprimate. Candidatul FN Philippe Loiseau, care s-a clasat primul în urma primului tur, a obţinut 30% în al doilea.

CORSICA: Învinge naţionalistul Simeoni (rezultate)

ILE-DE-FRANCE: Pécresse, pe cale să obţină victoria în regiunea capitalei (rezultate)

Candidata dreptei şi centrului Valérie Pécresse (LR) este dată câştigătoare în faţa capului listei stângii unite Claude Bartolone (PS) cu 43,80% la 42,18% din voturile exprimate. Wallerand de Saint Just de la FN obţine 14,02%.

LANGUEDOC-ROUSSILLON-MIDI-PYRÉNÉES: stânga păstrează regiunea (rezultate)

Socialista Carole Delga, favorită în această regiune ancorată în mod tradiţional la stânga, unde a beneficiat între cele două tururi de susţinerea ecologiştilor, obţine o victorie cu 44,81% din voturile exprimate, în faţa vicepreşedintelui FN Louis Aliot (33,87%). Politologul Dominique Reynié, candidat al dreptei şi centrului, rămâne al treilea, ca în primul tur (21,32%).

Xavier Bertrand (LR) o devansează net pe Marine Le Pen (FN), cu un scor de 57,77% la 42,23% din voturile exprimate. Retragerea listei socialistului Pierre de Saintignon şi îndemnul de a vota pentru Bertrand pentru a "opri" FN, care s-a clasat pe primul loc în turul întâi, a dat rezultate.

NORMANDIE: Morin, la limită (rezultate)

Într-un scrutin disputat până în ultimul moment, Hervé Morin (centru) părea să-l învingă la limită pe socialistul în exerciţiu din Haute-Normandie Nicolas Mayer-Rossignol, cu 36,43% la 36,08% din voturile exprimate. Nicolas Bay de la FN, care s-a clasat după Morin în primul tur, obţine 27,50% din sufragii.

PAYS DE LA LOIRE: Dreapta obţine o victorie aşteptată (rezultate)

Promisă dreptei - de sondaje - încă de la începutul campaniei, lista dreptei şi centrului condusă de liderul grupului senatorilor Les Républicains Bruno Retailleau obţine o victorie (42,70% din voturile exprimate) în faţa celei a socialiştilor şi ecologiştilor uniţi în jurul lui Christophe Clergeau de la PS, în pofida dezacordurilor de a "face front comun" împotriva FN şi dreptei (37,56%). Frontul Naţional a obţinut 19,74% din sufragii.

PROVENCE-ALPES-COTE D'AZUR: Christian Estrosi o învinge pe Marion Maréchal-Le Pen (rezultate)

Lista (LR-UDI-MoDem) a deputatului-primar LR din Nisa Christian Estrosi, care a fost devansat cu mult în primul tur, obţine o victorie cu 54,78% din voturile exprimate în faţa deputatei FN din Vaucluse Marion Maréchal-Le Pen (45,22%). După retragerea listei PS conduse de Christophe Castaner şi îndemnul adresat socialiştilor de a vota pentru acesta, Estrosi şi-a multiplicat, între cele două tururi, gesturile de deschidere către alegătorii de stânga.

PESTE MĂRI

LA REUNION rămâne de dreapta (rezultate)

Lista uniunii dreptei şi UDI, condusă de preşedintele în exerciţiu Didier Robert (LR), a câştigat alegerile regionale în La Réunion cu 52,69% din voturile exprimate, impunându-se în faţa listei stângii şi MoDem - condus de Huguette Bello - care nu a ştiut să-i convingă pe alegătorii din cel mai important teritoriu de peste mări (850.000 de locuitori), aşa cum arată rezultatul obţinut (47,31%).

GUYANA: Rodolphe Alexandre obţine o victorie (rezultate)

Lista preşedintelui în exerciţiu al Consiliului Regional Rodolphe Alexandre (Stânga diversă, DVG) obţine o victorie detaşată (54,55%) în Colectivitatea Teritorială din Guyana (CGT) - o Adunare unică în care regiunea va fuziona cu departamentul -, în faţa listei conduse de către omologul său de la nivelul Consiliului General Alain Tien-Liong (DVG) (45,45%).

GUADELUPE: Victorin Lurel (PS), înfrânt de Ary Chalus (DVG) (rezultate)

Victorin Lurel, preşedintele în exerciţiu al regiunii, care candida pentru al treilea mandat, a fost înfrânt, obţinând 42,48% din voturile exprimate, de către rivalul său Ary Chalus de la DVG, care a obţinut un scor de 57,52%.

MARTINICA: Serge Letchimy, înfrânt de separatistul Alfred Marie-Jeanne (rezultate)

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

3 Așa arată podul care va lega Ardealul de Oltenia

4 Ăsta a fost șef SIE? / Cu un picioruș în groapă, Meleșcanu face valuri în paharul cu apă...

5 Noi stenograme despre avocata Cămătarilor / L-a apărat și pe Fluturică, un interlop care a bătut o victimă cu pl…