Artan, Iliescu și Suedezu' au cântat pe aceeași scenă, împreună, după 20 de ani în concertul marca 'Perfect'

Artan, Iliescu și Suedezu' au cântat pe aceeași scenă, împreună, după 20 de ani în concertul marca 'Perfect'

Rockerii Adrian Pleșca - Artan, Răzvan Moldovan - Suedezu' și Dan Iliescu au susținut un concert, joi seară, membrii trupelor Timpuri Noi și Partizan cântând din nou împreună pe aceeași scenă după 20 de ani.

Spectacolul, intitulat ''Perfect'', a prezentat o retrospectivă a hiturilor lansate de-a lungul anilor, în perioada '80, '90 și 2000, de trupa Timpuri Noi, în formula în care Artan era solist vocal, dar a cuprins și momente din repertoriul actual al fiecăreia dintre cele două trupe.

''Suntem patru băieți de la Partizan și trei băieți de la Timpuri Noi pe această scenă, iar acesta este lucrul grozav. Ne-am reunit să cântăm împreună cu voi, haideți'', a spus Artan, adresându-se celor peste 400 de fani prezenți la concertul din Hard Rock Cafe.

Într-o formă de zile mari și cu un chef nebun de cântat, cei șapte muzicieni de la Timpuri Noi (Dan Iliescu — chitară, voce, Felix Sfura — tobe și Alex Vascan — bas) și de la Partizan (Adrian Pleșca ''Artan'' — voce, Răzvan Moldovan ''Suedezu''' — chitară, voce, Adrian Borțun — bas și Andrei Bărbulescu — tobe) au electrizat atmosfera cu piese ca ''Mistrețul'', ''Becule'', ''Tanța'', ''Vecina'', ''Luca'', ''Stere'', ''Adeline'', ''NATO'', ''Verginica'', ''Emigrant'', ''Nămol''.

Pe tot parcursul concertului atmosfera din public a fost incandescentă, nu doar la piesa ''Becule'', membrii celor două trupe trăind ritmurile rock la maximum, cântând din tot sufletul și ''jucându-se'' cu improvizații la chitară sau la tobe. Bateriștii Felix și Andrei își sincronizau ''loviturile'' în tobe, Dan Iliescu și Suedezu' își dădeau ''replici'' la chitară, într-un show care a fost ''Perfect''.

Au fost și două momente în care fiecare trupă a cântat două-trei piese proprii, dar show-ul s-a încheiat tot cu piese cântate de trupele reunite. Băieții au fost aclamați, aplaudați și chemați pentru bis, care nu putea fi decât piesa ''Perfect''.

După concert, artiștii au coborât în mijlocul fanilor, s-au fotografiat cu ei, au glumit, fiind felicitați pentru prestația de excepție.

Evenimentul a fost organizat de Bestmusic Live Concerts, cu sprijinul Rock FM și Metalhead.

*** Trupa Timpuri Noi a fost înființată în 1983. Până în 1991 a fost, la propriu, o trupă underground, ținând cont de stil, de limbaj, dar mai ales de conținutul subversiv al textelor. Toate acestea au făcut ca Timpuri Noi să fie, în perioada 1983-1991, o trupă prea puțin promovată, deși nivelul artistic și repertoriul ar fi putut-o impune printre formațiile în mare vogă de atunci.

Din 1990, odată cu apariția unor posturi comerciale de radio și tv, publicații de gen, diversificarea programelor la postul național de radio și tv, pentru Timpuri Noi urmează o perioadă de recunoaștere, fiind cam singura trupă din peisajul rock românesc compatibilă stilistic cu ceea ce impunea moda.

În 1992, trupa era alcătuită din Dan Iliescu (chitară, voce), Adrian Pleșca — Artan (vocal), Adrian Borțun (bas), Marian Moldoveanu (chitară), Cătălin Neagu (tobe). Timpuri Noi a devenit una dintre cele mai populare formații din România în anii 1994 și 1995.

Trupa Timpuri Noi primește, în 1995, premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România pentru limbaj novator în rock.

În 1997, la concursul Decouvertes de Rock a l'Est, organizat de Radio France Internationale, în colaborare cu MCM, Timpuri Noi a concertat la gala laureaților alături de alte trei trupe câștigătoare ale concursului, care a reunit la start peste 260 de trupe din 23 de țări din Europa de Est.

Timpuri Noi a apărut, în anii 1994-1997, în peste 150 de spectacole. În 1996 a susținut un recital la Festivalul Cerbul de Aur de la Brașov. În cadrul festivalului a fost filmat un interviu, prezentat, ulterior, de Carolyn Lillipaly într-o emisiune MTV News Weekend.

În 1997 a filmat clipul piesei "NATO", care s-a bucurat de un buget impresionat. În același an, Adrian Borțun pleacă, fiind înlocuit de Cătălin Răsvan. În această formulă, Timpuri Noi termină de înregistrat la începutul anului 1998 un nou album. Albumul s-a numit ''Basca Abundenței'' și a fost lansat în 1998. Piesa ''Star Station'' a fost difuzată ani buni, iar ''Maricica'' și ''Adeline'' au devenit imnuri ale tinerei generații.

Trupa s-a destrămat în 2001, după câteva schimbări de componență. Adrian Pleșca — Artan a înființat formația Partizan, cu care realizează albumul ''Am cu ce'' în primăvara lui 2002, iar Dan a format Zidd, o trupă în care el cânta vocal și chitară. După câțiva ani în care au cântat separat, trupa s-a reunit în toamna lui 2005, pentru a înregistra piese noi și pentru câteva evenimente concertistice. În vara lui 2006 a fost lansat un best of, intitulat "Back in Business". Trupa și-a reluat concertele prin cluburi; în mai 2007 a lansat ''Pentru că noi putem'', apoi ''Te chem'', iar în vara lui 2009 — ''Hitu''.

În 2009, Artan a părăsit formația definitiv și a reînceput proiectul Partizan, împreună cu Răzvan Moldovan și alți doi membri.

În luna iunie 2010, Timpuri Noi s-a relansat în formula Dan Iliescu (chitară, voce), Tica Alexe (vocal), Vlady Săteanu (bass), Andrei Bărbulescu (tobe) și Florin Tuliga (programming). Această componență a rezistat până la finalul lunii august 2010. Bărbulescu, Săteanu și Tuliga au plecat din trupă, fiind înlocuiți de Felix Sfura (tobe) și Sabin Penea (bas, vioară), formulă în care au susținut concerte în țară și au lansat piesa ''E loc'', cu influențe reggae.

În octombrie 2011 a fost lansat videoclipul piesei "Deschide-ți mintea!", realizat cu sprijinul și în beneficiul Fundației "Special Olympics Romania" și al Asociației CONIL. Pe 10 mai 2012 a fost lansat, la Club A, albumul ''Deschide-ți mintea!''. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante