Barba îi face pe bărbați mai seducători (studii)

Bărbații care poartă barbă sunt considerați mai atrăgători, mai sănătoși și mai virili decât cei care au obrazul proaspăt bărbierit, scrie luni cotidianul spaniol 'ABC', prezentând concluziile mai multor studii științifice.

'O barbă lăsată să crească 10 zile îi face pe bărbați mai atrăgători în ochii femeilor', susțin cercetătorii britanici Barnaby Dixon și Robert Brooks, autorii unui experiment efectuat la Universitatea de Sud din Wales, apărut în revista 'Evolution & Human Behavior'. La o concluzie asemănătoare au ajuns și psihologi de la Universitatea din Northumbria, din Marea Britanie. 'Bărbații bărbieriți au mai puține atribute ale masculinității și par mai docili', susțin ei, într-un articol apărut în 'Personality and Individual Differences'.

Purtatul bărbii este și o manieră de a dovedi o bună stare de sănătate, au constatat doi biologi, William Hamilton și Marlene Zuk, specialiști în evoluția speciilor. Studiul lor, publicat în prestigioasa revistă 'Science', susține că în părul de pe obraz se pot dezvolta paraziți, care duc la infecții, iar purtatul bărbii este o metodă de a sfrunta aceste pericole, ceea ce, în ultimă instanță, scoate în evidență un sistem imunitar puternic.

Unele studii au arătat că barba este percepută deseori ca indiciu al unei poziții sociale mai bune și impune respect. Aceasta este și opinia psihologilor Barnaby Dixson și Paul Vasey, care au analizat reacțiile unui grup de bărbați din diferite țări ale lumii cărora li s-au prezentat spre comparare imaginile unor bărbați cu și fără barbă. Aceștia erau apreciați ca fiind mai puternici în fotografiile în care purtau barbă.

Nu în ultimul rând, barba este o modalitate de a ascunde unele imperfecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea, sau chiar de a modifica un oval nu foarte estetic al feței.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Festival de pesedism în PNL! După ce și-a pus verișoara la Antibiotice SA, ministrul Tătaru face presiuni să-ș…

2 VIDEO Rareș Bogdan, atac la piloșii vârâți de PNL în diverse sinecuri: M-am săturat să răspund pentru imbecili…

3 Nouriel Roubini / Urmează un deceniu de criză economică. Recesiunea va fi fără precedent

4 Ți se face scârbă! / Consilierul lui Orban, acuzat că distruge o instituție cu proiecte de sute de milioane de d…

5 PSD / ALDE, groparii României / Oficiul pentru Achiziții Centralizate, creat de Dăncilă, a luat doar hârtie înaint…

recomandări

Te ia DNA: Marilena Bogheanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Caracatița asta evadează ca-n filme dintr-un borcan