Carnetul unui explorator a fost descoperit după un secol în Antarctica

Carnetul unui explorator a fost descoperit după un secol în Antarctica

Un carnet fotografic care aparținuse unui om de știință participant la tragica expediție din Antarctica a lui Robert Scott a fost găsit după ce a stat timp de peste un secol printre ghețuri, potrivit AFP.

Acest carnet, a cărui descoperire a fost dezvăluită de Fundația Antarctica din Noua Zeelandă, i-a aparținut lui George Murray Levick. Este o 'descoperire pasionantă', o piesă care lipsea din reconstituirea expediției, a apreciat Nigel Watson, director executiv al Fundației.

Paginile, încă lizibile, au fost expediate în Noua Zeelandă pentru a fi restaurate, urmând a fi trimise în Antarctica, unde Fundația se ocupă de prezervarea a cinci situri, utilizate de exploratorii Robert Scott (1868-1912), Ernest Shackleton (1874-1922) și Edmund Hillary (1919-2008).

Foto: (c) theguardian.com

După ce a ajuns în Antarctica, expediția căpitanului Scott s-a separat în două grupuri. La 17 ianuarie 1912, cel condus de Scott a atins Polul Sud, dar a fost nevoit să constate că Roald Amundsen ajunsese cu câteva săptămâni înaintea lui. Căpitanul Scott și echipa sa au murit pe drumul de întoarcere, din cauza subnutriției și a condițiilor meteorologice extreme.

George Murray Levick (1876-1956), care făcea parte din celălalt grup, a călătorit de-a lungul coastei pentru a face observații. Baza în care lucra a fost prinsă între ghețuri și nicio navă nu putea ajunge acolo pentru a-i recupera pe exploratori. Levick și ceilalți membri ai grupului au supraviețuit săpându-și un adăpost în gheață și hrănindu-se cu pinguini și foci.


Carnetul lui Levick nu conține dezvăluiri de amploare. Este vorba despre date, descrieri ori detalii fotografice, de la începutul expediției. Scrierile trimit la o serie de fotografii dintr-o colecție a sa, deținută în prezent de Institutul Scott al Universității Cambridge.

Revenit din tragica expediție Terra Nova, Levick a participat la sângeroasa bătălie de la Gallipoli (Turcia), apoi a lucrat pentru serviciile de informații ale armatei britanice.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rusia, o nouă „victorie” / Un MiG-31 echipat cu o rachetă hipersonică Kinzhal s-a prăbușit la decolare în Crimeea

2 Adevărul crud din Rusia, dezvăluit de Nezavisimaya Gazeta: Mobilizarea generală pentru război „zguduie barca stabilității”, „crește anxietatea în soci…

3 ULTIMA ORĂ DNA a reținut un comisar-șef și un avocat renumit, fost șef al Brigăzii Rutiere a Capitalei

4 Lui Băsescu i-a fost tăiat microfonul în Parlamentul European după ce a început să enumere premieri din UE care s-au pus în slujba lui Putin

5 Rușii fug înspăimântați după ce contraofensiva Ucrainei a obținut un avans uriaș în doar patru ore