Charles Aznavour sărbătoreşte împlinirea vârstei de 90 de ani pe scenă

Charles Aznavour sărbătoreşte împlinirea vârstei de 90 de ani pe scenă

Charles Aznavour, neobosit şi alergic la orice formă de nostalgie, va sărbători împlinirea vârstei de 90 de ani joi, pe o scenă berlineză, şi spune că preferă să se gândească la următoarele sale concerte, cărţi şi cântece, la care lucrează "în fiecare zi".

Charles Aznavour sărbătoreşte împlinirea vârstei de 90 de ani pe scenă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ultimul "grand" al cântecului francez, al cărui ambasador în lume continuă să fie, Charles Aznavour, fiu al unui cuplu de migranţi armeni, născut cu numele Charles Aznavourian, pe 22 mai 1924, la Paris, detestă atât ideea de a sufla în lumânările de pe tort, cât şi ideea retragerii sale din activitate.

"Petrecerile aniversare sunt pentru aceia care împlinesc 18 ani", a declarat artistul, recent, pentru presa germană. "Nu-mi pasă de aniversarea mea. Nu e nicio diferenţă între 89 sau 90 de ani. Sala de concerte era liberă în acea zi, aşa că am acceptat", a adăugat cântăreţul, actorul şi compozitorul francez.

Charles Aznavour, care şi-a început cariera în urmă cu 81 de ani, la vârsta de nouă ani, este unic în marea familie a industriei de divertisment.

El nu se mulţumeşte cu câteva apariţii rare, pentru a-şi pigmenta oarecum viaţa de pensionar care trăieşte confortabil, ci continuă să străbată lumea întreagă, făcând de fiecare dată săli pline la concertele sale.

După Berlin, artistul va cânta în această vară la Frankfurt, Londra, Varşovia, Barcelona şi Roma, iar apoi, în toamnă, la Moscova şi Anvers.

Cel mai recent album al său cu cântece originale, "Toujours", a fost lansat în 2011, iar Aznavour, care nu ezită să se înconjoare de garda tânără din muzica franceză, spune că scrie "versuri în fiecare zi, adeseori un cântec pe zi".

Pe scenă, cântăreţul impresionează încă prin vitalitatea sa aproape intactă şi a făcut doar câteva concesii în faţa vârstei sale înaintate: un prompter pentru a evita pauzele de memorie şi un fotoliu pentru aventualele accese de oboseală.

În acest moment, artistul francez lucrează la două romane şi la o continuare a memoriilor sale. Al treilea volum din ciclul său de memorii, "Tant que battra mon coeur", a fost publicat în toamna anului trecut.

Casa de discuri Universal lansează cu această ocazie o ediţie aniversară cu 90 de cântece ale legendarului artist, editate pe patru CD-uri, care cuprind unele dintre cele mai celebre piese lansate de Charles Aznavour: "La Bohème", "La Mamma", "Mes emmerdes", "Les Comédiens", "Emmenez-moi", "For me formidable".

O integrală ce regrupează toate înregistrările de studio ale cântăreţului, lansate între 1948 şi 2011, adică 32 de albume, va fi la rândul ei publicată în aceste zile.

Supranumit "Sinatra francez", Charles Aznavour a trebuit să lupte la începuturile carierei sale pentru a impune în mediul artistic talia, fizicul şi vocea lui atipice, înainte de a fi deveni celebru începând cu jumătatea anilor '50.

Ambasador al Armeniei în Elveţia şi reprezentant permanent al autorităţilor de la Erevan la ONU şi la UNESCO, Charles Aznavour a rămas foarte activ şi atunci când vine vorba de apărarea ţării de origine şi a memoriei strămoşilor săi.

La sfârşitul lunii aprilie, artistul a reacţionat dur, după "condoleanţele" adresate de premierul turc Recep Erdogan pentru "micii copii ai armenilor ucişi în 1915".

"Continuând să nu recunoască genocidul armean, termenul «condoleanţe» trebuie citit, în declaraţia domnului Erdogan, nu ca o recunoaştere (a vinovăţiei poporului turc, n.r.), cu atât mai puţin ca o prezentare de scuze oficiale, ci doar ca o simplă dorinţă personală de a se părea un politician pretins «deschis»", a declarat, pe un ton sever, Charles Aznavour.

Săptămâna trecută, starul francez s-a aflat la Erevan, unde a susţinut un concert pentru preşedintele armean Serge Sarkissian şi omologul său francez François Hollande.

În mod excepţional, cântăreţul a evocat într-o discuţie cu preşedintele francez, aflat într-o vizită în Armenia, data la care va avea loc concertul său de adio.

"Am ales data. Va fi 22 mai 2024. Atunci voi împlini 100 de ani. Sper că veţi veni", i-a dezvăluit preşedintelui francez, cu maliţiozitate, cântăreţul de origine armeană.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Planeta sexuală Oltenia / Elevă de 16 ani, prinsă de mamă în timp ce făcea sex cu profesorul de informatică, de 42 de ani

2 VIDEO Rareș Bogdan, reacție promptă după declarațiile cancelarului Austriei

3 Scandal sexual cu dansatoarea maneliștilor! Cristina Pucean îl dă în vileag pe Bogdan de la Ploiești!

4 VIDEO Explozie puternică urmată de incendiu la fabrica companiei austriece Kronospan Sebeș

5 Răsturnare de situație! / Un moştenitor secret al celebrei avocate Paula Iacob revendică averea uriașă de 10 milioane de euro