CNA a amendat un post TV pentru o emisiune din campanie în care au fost aduse acuzaţii lui Iohannis

CNA a amendat un post TV pentru o emisiune din campanie în care au fost aduse acuzaţii lui Iohannis

CNA a amendat televiziunea Tele 2 din Drobeta Turnu-Severin pentru mai multe ediţii ale emisiunii "Revista Presei", inclusiv unele din campania electorală pentru prezidenţiale, în care realizatorul Adrian Bidilici a folosit un limbaj injurios şi i-a adus acuzaţii neprobate lui Klaus Iohannis. 

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, mai multe ediţii ale emisiunii "Revista Presei", difuzată sub titulatura "pamflet" şi realizată de Adrian Bidilici, care este şi directorul general al televiziunii Tele 2. În urma difuzării acestor emisiuni, CNA a primit 19 reclamaţii privind posibile încălcări ale legislaţiei audiovizualului.

CNA a constatat că într-o ediţie difuzată în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale, realizatorul Adrian Bidilici a folosit un limbaj injurios la adresa candidatului Klaus Iohannis , pe care l-a numit "Klaus onanis", precizând că acesta este "un habarnist", care nu este capabil să fie preşedintele României.

De asemenea, realizatorul Adrian Bidilici i-a adus acuzaţii lui Klaus Iohannis în legătură cu anumite adopţii ale unor copii în care Iohannis ar fi fost implicat. Bidilici nu a prezentat şi probe în susţinerea acuzaţiilor sale.

De asemenea, într-o altă ediţie a aceleiaşi emisiuni, realizatorul Adrian Bidilici a vorbit despre "elita românească", care are "o mare hibă", respectiv "este pupincuristă" atunci când interacţionează cu conducătorii.

Membrul CNA Radu Călin Cristea a spus că este inadmisibil ca orice moderator al oricărui radiodifuzor să se exprime într-un asemenea limbaj în care s-a exprimat Adrian Bidilici. "Dacă acest domn are impresia că face figuri de stil... sunt nişte jocuri de cuvinte de periferie, de joasă speţă", a spus Cristea. Acesta a propus amendarea televiziunii Tele 2 cu 20.000 de lei, pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului din cauza folosirii unui limbaj injurios şi a prevederilor legislaţiei referitoare la respectarea demnităţii umane.

La rândul său, membrul CNA Radu Herjeu, cel care conduce şedinţa de marţi a Consiliului, a spus că Adrian Bidilici este "o copie nereuşită" a unui alt realizator de emisiuni de tip pamflet, respectiv Mircea Badea.

Astfel, Radu Herjeu a spus că propune în cazul Tele 2 o amendă de 10.000 de lei. "Dânsul e o copie nereuşită şi nu mi se pare normal să-l amendăm pe el mai mult decât pe original", a spus Herjeu, referindu-se la faptul că recent CNA a amendat Antena 1 cu 10.000 de lei, pentru emisiunea "În gura presei", reluată de la Antena 3, în care Mircea Badea a făcut afirmaţii injurioase la adresa lui Traian Băsescu .

La rândul său, membrul CNA Monica Gubernat a propus aplicarea unei somaţii publice în cazul televiziunii Tele 2.

În urma votului membrilor CNA, doar propunerea lui Radu Herjeu, de amendare cu 10.000 de lei, a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată. Sancţiunea a fost aplicată cu şase voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu), în timp ce "împotrivă" au votat Monica Gubernat şi Radu Călin Cristea.

Amenda a fost aplicată pentru încălcarea articolului 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor". Totodată, sancţiunea a fost aplicată şi pentru încălcarea articolului 40, alineatul 1 şi 3 din Codul audiovizualului, conform căruia "(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. (3) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Pe de altă parte, CNA a constatat că televiziunea Tele 2 a primit amenzi de la Consiliu în 2014 şi nu a făcut dovada achitării lor, aşa cum impune legislaţia audiovizualului.

Potrivit articolului 57, alineatul 1 din Legea audiovizualului, "Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: d) titularul nu depune la Consiliu, în termen de 6 luni de la data aplicării unei amenzi, dovada achitării acesteia".

În acest caz, CNA urmează să reia discuţiile într-o şedinţă viitoare.

Pe de altă parte, potrivit unor informaţii prezentate în şedinţa de marţi, televiziunea Tele 2 nu are decizie de reautorizare din anul 2013.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa