Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

CNA: Digi 24 amendată cu 10.000 de lei pentru modul în care a reflectat tragedia de la Colectiv

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a amendat joi cu 10.000 de lei televiziunea Digi 24 și a somat public România TV și Kanal D pentru modul în care au reflectat tragedia din clubul Colectiv.

Televiziunile Antena 1, Antena 3, B1 TV, Digi 24, Kanal D, Pro TV, Prima TV, Realitatea TV, România TV și TVR 1 au fost monitorizate de CNA, în perioada 30 octombrie — 2 noiembrie, pentru modul în care au reflectat tragedia din Colectiv.

Digi 24 a fost amendată pentru că a difuzat, preluând de pe Hotnews, o scrisoare deschisă a unui presupus martor al tragediei adresată lui Raed Arafat, în care autoritățile sunt criticate pentru că nu au intervenit la timp pentru salvarea victimelor incendiului din clubul Colectiv. Digi 24 a difuzat această scrisoare pe 2 noiembrie, în trei jurnale de știri, fără a prezenta punctele de vedere ale autorităților.

Digi 24 a fost amendată pentru că a încălcat Legea audiovizualului, potrivit căreia "toți furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor și evenimentelor și să favorizeze libera formare a opiniilor", precum și Codul audiovizualului care prevede că "în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată și prezentată în mod imparțial și cu bună-credință".

Pe de altă parte, România TV și Kanal D au fost somate public de CNA pentru că au difuzat în mod excesiv imagini cu rudele victimelor din Colectiv și, astfel, au încălcat prevederea din Codul audiovizualului potrivit căreia "orice persoană are dreptul la respectarea intimității în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire".

A fost analizat și cazul TVR, care nu a difuzat în prima noapte imagini în regim de breaking news de la locul tragediei.

"Este o cercetare amănunțită pe traseu, pe care o efectuează alții. Nu o fac eu", a spus directorul interimar al știrilor TVR, Ioana Popescu. Ea a precizat că informații despre tragedie au fost difuzate în noaptea respectivă pe crawl, iar echipele TVR au fost în teren.

Membrii CNA vor analiza și emisiunile cu aceeași temă difuzate de televiziuni după data de 2 noiembrie. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 EXCLUSIV / Guvernul cade în două săptămâni! PUCI în PSD! 23 de parlamentari au constituit un grup „menit să salv…

2 Oreste îl face muci pe Năstase după ce pușcăriașul s-a băgat în seamă acuzându-l pe Iohannis de plagiat!

3 DEMISIE la Digi 24! Alice Iacobescu, cea mai acidă jurnalistă a postului, este în preaviz!

4 Mafia PSD! Vă întrebați de ce se moare în spitale? Citiți pe ce sunt cheltuiți banii și-n buzunarele cui ajung…

5 Numai citind astfel de lucruri îți dai seama ce hoți au guvernat țara! Dacă nu intram în UE și NATO, Rusia scr…

recomandări

Te ia DNA: ISU

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Fotografii nepublicate din arhiva National Geographic