Criticul literar și prozatorul Florin Manolescu a murit

Criticul literar și prozatorul Florin Manolescu a murit

Criticul literar și prozatorul Florin Manolescu a murit duminică, la vârsta de 72 de ani, informează un comunicat al Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) transmis AGERPRES. Florin Manolescu este considerat unul dintre cei mai importanți critici și istorici literari ai ultimilor decenii, dar și unul dintre profesorii emeriți ai Facultății de Litere bucureștene.

Florin Manolescu a studiat filologia în cadrul Facultății de Litere din București, iar din 1968 până în 2014 a desfășurat o activitate academică susținută, predând literatură română atât în țară, cât și la Bochum, în Germania, unde s-a retras în 1993.

În calitate de critic și istoric literar, Florin Manolescu s-a remarcat prin apropierea sa de literatura S.F., al cărei promotor a fost în anii '80, iar mai apoi prin atenția acordată literaturii exilului românesc, pe care a studiat-o timp de decenii, dar și interferențelor literaturii române și germane cu alte domenii conexe. Este autorul volumelor "Caragiale și Caragiale", "Jocuri cu mai multe strategii" și "Enciclopedia exilului literar românesc, 1945-1989. Scriitori, reviste, instituții, organizații", două dintre cele mai valoroase lucrări de critică, respectiv, istorie literară publicate în ultimele decenii în România.

Florin Manolescu a semnat cronici literare în cele mai importante reviste de literatură din țară: "Amfiteatru", "România literară", "Contemporanul", "Luceafărul", "Viața Românească" etc. Și a colaborat cu studii la "Analele Universității București", "Limbă și literatură", "Cahiers roumains d'etudes litteraires", "Euresis. Cahiers roumains d'etudes litteraires" (serie nouă), "Revista de istorie și teorie literară", "Rumanische Rundschau", "Manuscriptum", "Caiete critice", "Colecția Povestiri Științifico—Fantastice".

A publicat volumele: "Poezia criticilor" (1971), "Literatura S.F." (1980), "Caragiale și Caragiale", "Jocuri cu mai multe strategii" (1983), "Litere în tranziție" (1998), "Misterul camerei închise. Nouă povestiri incredibile" (2002), "Enciclopedia exilului literar românesc, 1945-1989. Scriitori, reviste, instituții, organizații" (2003), "Mentaliștii. Alte nouă povestiri incredibile" (2009), "Cu ochii pe mine. Jurnal român-german, 1995" (2010), "Il gatto e l'astronomo" (2013).

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

3 Așa arată podul care va lega Ardealul de Oltenia

4 Ăsta a fost șef SIE? / Cu un picioruș în groapă, Meleșcanu face valuri în paharul cu apă...

5 Noi stenograme despre avocata Cămătarilor / L-a apărat și pe Fluturică, un interlop care a bătut o victimă cu pl…