Felicia Anna, prostituata româncă din Amsterdam care îşi apără colegele din Cartierul Roşu

Felicia Anna, prostituata româncă din Amsterdam care îşi apără colegele din Cartierul Roşu

„M-am născut şi am crescut în România, iar Amsterdam este primul şi singurul loc unde am lucrat ca prostituată, în afară de România. (...) Nu m-a obligat nimeni să fac meseria asta. De fapt, familia şi prietenii mei habar nu au cu ce mă ocup. Iar acest lucru este valabil pentru majoritatea prostituatelor din Cartierul Roşu. Doar o mică parte din ele, probabil 8%, sunt forţate să se prostitueze, în ciuda a ceea ce ar putea unii oameni să spună. Cred că cei care continuă să declare tuturor că atât de multe fete sunt obligate să facă o astfel de muncă, încearcă doar să prezinte prostituţia într-o lumină proastă în faţa opiniei publice, pentru a o menţine ilegală sau a o scoate în afara legii“, iată numai o dovadă a opiniilor pe care Felicia Anna le exprimă în interviurile care îi sunt solicitate. 

Cursivitatea cu care Felicia Anna scrie în limba engleză pe blogul lansat în luna martie a acestui an , dar şi părerile pe care le are în legătură cu subiecte controversate, inclusiv despre rolul pe care politicul îl joacă în industria sexului, i-a făcut pe mulţi, inclusiv jurnalişti, să suspecteze că prostituata româncă este doar o poveste frumos împachetată, un „fals“ , poate o organizaţie, dar nu o femeie în carne şi oase care să lanseze teme atât de interesant comentate.

În dorinţa de a descoperi chipul şi vocea din spatele pseudonimului Felicia Anna , jurnalista Michelle Goldberb, de la revista „The Nation“ , s-a întâlnit cu prostituata româncă la Amesterdam (prostituţia a fost legalizată în Olanda în anul 2000- n.r.), întâlnirea fiind înlesnită de un militant pentru drepturile prostituatelor. Felcia Anna, o tânără în vârstă de 27 de ani, a sosit la întâlnire însoţită de prietenul ei, un olandez. Jurnalista americană a descris-o pe româncă, observând că zâmbeşte mult şi că engleza pe care o vorbeşte parcă nu este la fel de bună cum te aştepţi să fie după ce îi citeşti blogul.

Anna este firavă şi drăguţă, brunetă şi cu părul prins într-o coadă de cal. Ochii conturaţi cu tuş negru tronează deasupra unor pomeţi înalţi, iar sprâncenele îi subliniază chipul în mod dramatic, se arată în articolul publicat în „The Nation“.

Anna a şi scris pe blogul ei despre această vânătoare a identităţii sale reale, care s-a declanşat în rândul jurnaliştilor şi bloggerilor: „Când am început să postez pe Twitter, vorbind în numele prostituatelor, au apărut imediat oameni care m-au acuzat că sunt o minciună şi un fals. Dar după ce unul dintre acuzatori s-a întâlnit cu mine chiar în locul unde muncesc, furtuna stârnită s-a liniştit la fel de repede pe cât s-a iscat. Este greu să continui să spui că cineva minte şi că este un fals atunci când a fost identificat.“

Avantajele celei mai vechi meserii din lume

Într-un alt interviu, oferit unei publicaţii pentru tineri, collegetimes.tv , Felicia Anna vorbeşte despre motivul pentru care un număr atât de mare de prostituate vin din Europa de Est, inclusiv din România.
„Principala cauză a fluxului mare de femei care aleg să lucreze ca prostituate în alte părţi ale lumii este diferenţa salarială uriaşă, nu neapărat sărăcia. Este adevărat, ţările ca România sunt foarte sărace, dar nu acesta este cel mai important motiv pentru care alegem să facem această meserie. Multe din fetele care muncesc alături de mine au avut destule oportunităţi de a-şi câştiga traiul şi acasă, cu o slujbă normală, cum a fost şi cazul meu. Adevărul este, de multe ori, că această muncă este uneori atât de bănoasă încât este greu să refuzi, atâta timp cât partea sexuală nu reprezintă o problemă, evident“, este de părere Felicia. Aceasta mai spune că la Amsterdam câştigă într-o lună de 30 de ori mai mulţi bani decât ar fi făcut acasă, dacă ar fi avut un serviciu obişnuit.

Cartierul Roşu, Amsterdam. FOTO mrstyleking.com

Întrebată de ce nu se orientează, totuşi, către un alt tip de job, în condiţiile în care pare o persoană capabilă să facă orice îşi doreşte, românca explică ironic faptul că s-ar lăsa de cea mai veche meserie din lume numai dacă ar câştiga la loterie.

Sincer, nu doresc să-mi schimb meseria. Îmi place ceea ce fac pentru că sunt liberă să fac ceea ce vreau. Nu am un şef care să-mi dea indicaţii. Pot decide să plec în vacanţă oricând am chef. De ce aş renunţa la atâta libertate? Nu-mi vin în minte prea multe joburi care să-mi ofere mai multă liberatate decât ceea ce fac acum. Chiar şi atunci când ai o afacere a ta eşti copleşit mereu de responsabilităţi, ţi-e teamă să nu pierzi clienţi. În ceea ce fac eu, azi pierd un client, dar mâine vor veni alţii, a mărturisit Felicia Anna.

Bineînţeles, nu tot ceea ce ţine de meseria pe care o practică este minunat, după cum singură recunoaşte Anna. Discriminarea, hărţuirea şi violenţa fiind numai câteva dintre problemele cu care se confruntă persoanele care lucrează în industria sexului chiar şi într-o ţară ca Olanda, unde prostituţia este legalizată. De altfel, Felicia Anna este o susţinătoare înfocată a legalizării prostituţiei, iar multe dintre postările sale de pe blog prezintă avantajele aduse de implementarea unei astfel de legi şi în ţările unde acest lucru nu s-a întâmplat. Tocmai de aceea, românca s-a alăturat organizaţiei neguvernamentale La Strada, care luptă împotriva traficului de persoane.

Conform publicaţiei „The Nation“, Anna este ajutată să scrie pe blog şi de iubitul ei, care este specialist IT. Adesea îi dictează ceea ce vrea să scrie, atunci când este mult prea obosită ca să se mai concentreze, iar acesta ar fi şi motivul pentru care postările ei sunt scrise îngrijit. Felicia Anna vorbeşte, pe lângă română şi maghiară, engleză, italiană şi olandeză, ultimele trei limbii fiind învăţate în anii în care a lucrat ca prostituată la Amsterdam, din nevoia de a conversa cu clienţii, după cum mărturiseşte chiar ea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...