Fostul administrator NASA George Mueller, "părintele navetei spațiale" a încetat din viață la 97 de ani

Fostul administrator NASA George Mueller, "părintele navetei spațiale" a încetat din viață la 97 de ani

George Mueller, unul dintre cei mai importanți manageri din istoria NASA, cel care a coordonat eforturile Agenției spațiale americane în ceea ce privește misiunile Apollo, care i-au dus pe primii astronauți pe Lună, și este creditat drept "părintele navetei spațiale", a încetat din viață luni 12 octombrie, la vârsta de 97 de ani. NASA și surse apropiate de familia lui Mueller au confirmat decesul acestuia joi, 15 octombrie.

În calitate de administrator asociat al NASA, George Mueller a condus Biroul pentru zboruri spațiale cu om la bord al agenției în perioada 1963 — 1969, calitate în care a coordonat primele misiuni Apollo. De asemenea, el a jucat un rol important în proiectarea și construcția primei stații spațiale americane și a susținut necesitatea trecerii la un sistem de transport în spațiu reutilizabil, sistem materializat apoi sub forma flotilei americane de navete spațiale.

"Problemele de management au fost cu siguranță la fel de dificile precum cele tehnice", declara Mueller într-un interviu acordat în 2011 revistei Air & Space pe tema primelor aselenizări.

Cu trei ani înainte ca Neil Armstrong și Buzz Aldrin să facă primii pași pe Lună, Mueller și-a prezentat ideea unui laborator orbital construit cu piese și tehnologie folosită în programul Apollo. Această schiță, prezentată într-o ședință NASA în august 1966, a pus bazele viitoarei stații spațiale americane Skylab.

Creditat drept "părintele navetei spațiale", Mueller nu mai era la NASA în 1972 când s-a aprobat programul de construcție a flotilei de navete care avea să asigure ani la rând transportul astronauților în spațiu. El și-a dat demisia de la NASA în 1969, la patru luni după prima aselenizare, considerând că odată cu primii pași pe Lună s-a încheiat o eră și urmează să se deschidă o alta pentru Agenția spațială americană.

"A fost un moment bun să plec și să las pe altcineva să continue în faza următoare. Din punct de vedere practic, a trebuit să mă duc să câștig mai mulți bani pentru familie", declara el. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?