Irlanda și Marea Britanie în fruntea cazurilor de obezitate la copii în Europa (studiu)

Irlanda și Marea Britanie în fruntea cazurilor de obezitate la copii în Europa (studiu)

Irlanda și Marea Britanie sunt, alături de Albania, "cele mai slabe eleve din Europa" în materie de obezitate la copii, potrivit unui studiu publicat joi cu prilejul unui Congres privind obezitatea de la Praga, relatează AFP.

Studiul se bazează pe datele referitoare la "stadiul nutrițional" al copiiilor cu vârste cuprinse între 0 și 5 ani colectate din 32 de țări europene. Studiul relevă o puternică disparitate între țări, dar și "rate importante de obezitate în numeroase țări", potrivit unui comunicat difuzat de organizatorii Congresului.

Irlanda este în fruntea statisticilor cu 27,5% de copii sub 5 ani supraponderali sau obezi, în fața Marii Britanii (23,1%), Albaniei (22%), Georgiei (20%), Bulgariei (19,8%) și Spaniei (18,4%). La polul opus se află Republica Cehă (5,5%), Belgia (7%) și Suedia (8%), în timp ce Franța (11,4%) și Italia (10,2%) figurează la mijlocul tabloului.

Un adult sau un copil este considerat supraponderal dacă indicele masei corporale (IMC) depășește 25 kg/m2, sau obez când IMC depășește 30 kg/m2.

Joao Breda, coautor al studiului și responsabil al biroului regional european al OMS de la Copenhaga, a subliniat că o intervenție înainte de 5 ani este necesară pentru a stopa drumul copiiilor spre obezitate, de unde și importanța colectării de date la nivel european.

Potrivit prognozelor OMS, prezentate de asemenea la Praga și cuprinzând 53 de țări, Europa se confruntă cu o epidemie de obezitate "de proporții enorme" în rândul populației adulte din prezent și până în 2030. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...