Japonezii au creat un dispozitiv care poate detecta bolile după mirosul respirației unei persoane

Japonezii au creat un dispozitiv care poate detecta bolile după mirosul respirației unei persoane

O companie din Tokyo a pus la punct un prototip de dispozitiv care poate detecta bolile după mirosul respirației și care va permite pe viitor ca diagnosticele să fie realizate mai repede și mai simplu, relatează luni EFE. Prototipul, conceput de compania de produse de cuarț Nihon Dempa Kogyo (NDK) în colaborare cu Universitatea din Kitakyushu, a reușit să identifice cu succes ciroza hepatică prin detectarea amoniacului prezent în mirosul celor care suferă de această boală, potrivit ziarului Nikkei.

Sistemul folosește oscilatoare electronice de cuarț ai căror electrozi sunt acoperiți cu membrane speciale. Fiind expuse la gazele emanate de respirația umană și ulterior la o probă de aer, oscilatoarele reacționează indicând dacă substanța respectivă este sau nu prezentă în respirația individului.

Potrivit NDK, spre deosebire de alte metode bazate pe semiconductori sau sisteme micro-electromecanice pentru a detecta emanațiile de gaze dintr-o respirație, avantajul acestui sistem de cristale de cuarț este că sensibilitatea lor este mult mai mare.

Având în vedere că prototipul actual necesită un proces de circa 20 de minute pentru a colecta mirosul respirației prin intermediul unei măști și că apoi trebuie redusă umiditatea mostrei, NDK vrea să se alieze cu un fabricant de echipamente medicale pentru a ameliora sistemul, în special membranele. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite o chestie interesantă despre patronul Digi

2 Secretul Mykonosului, dezvăluit de Ramona Olaru! Ce fac „fetițele” noastre cu miliardarii

3 Scandal sexual în handbalul românesc

4 9 lucruri pe care să NU le faci dacă ești în Grecia, în concediu. Sunt considerate insultătoare sau respingăto…

5 De citit!