Jucan (CNA) către Năstase: Nu vă mai plângeți. Răbdați.

Jucan (CNA) către Năstase: Nu vă mai plângeți. Răbdați.

Secretarul de stat Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) i-a transmis sâmbătă o scrisoare deschisă fostului premier social-democrat Adrian Năstase, în care critică faptul că reacția acestuia față de "decadența din audiovizual" vine abia acum, "când nu-i mai este defolos", spunându-i "să nu se mai plângă" și să "rabde".

"Sunt oarecum mulțumit că una dintre creațiile dumneavoastră, CNA-ul, gardianul politic al televiziunilor fidele partidului pe care l-ați condus, a ajuns atât de neputincios încât să vă deranjeze chiar și pe dumneavoastră. Nu contest, împreună cu fostul președinte CNA, Ralu Filip, aveți meritul de a fi pus bazele unei instituții moderne, care să asigure protecția moralității, decenței și respectarea interesului public. Ceea ce, ulterior, ați permis să se întâmple, prin majoritatea membrilor CNA proveniți din zona politică pe care ați stapânit-o, zona reprezentată majoritar în Consiliu chiar și în prezent, este apariția unei mașinării care a împins presa spre degradare iar societatea spre scindare, în funcție de interesele de partid manifestate manipulator prin intermediul televiziunii", afirmă Jucan în scrisoarea citată.

În cuprinsul documentului, membrul CNA reamintește faptul că agresorii jurnalistului timișorean Ino Ardelean nu au fost prinși până în prezent, după 12 ani de la faptă, dar și de alte evenimente, "bătăi la Cluj, la sediul poliției din Petroșani, amenințări de tipul celor lansate de Mischie, care nu mai suporta să fie criticat", în pofida cărora presa din România a supraviețuit, "ajungând la momentul în care ați solicitat să vină "să vă numere ouăle".

"Atacurile la statul de drept, chiar și de dragul dumneavoastră, au fost împăunate exact cu limbajul trivial pe care îl reclamați. Aflați, domnule Năstase, că acei bravi membri CNA pogorâți din zona Kiseleff, consideră că "nemernic", "mercenară-i mă-ta", "găozarule", "creatură împuțită", "târâtură portocalie" e.t.c. sunt simple opinii, cel mult scăpări la nervi, evident din cauza altora. Uneori acceptă și acordarea de sancțiuni. Modice, e drept, să nu deranjeze prea mult. Și cum nu este de ajuns, desfrâul verbal este completat și de zilnica activitate, devenită deja de tip patologic, atacul justiției, care bagă în ședință, la fel de des, Consiliul Superior al Magistraturii", susține Jucan.

Acesta îl consideră pe Adrian Năstase "direct responsabil de pulverizarea conștiinței colective a românilor, a moralității în presă și de pierderea realității, ca reper", a generației sale, "împinsă de la spate numai pentru executarea mizeriilor politice sau pentru bunăstarea mai-marilor partidului".

"Eu, cel puțin, nu vă voi ierta niciodată pentru modul în care ați știut să fiți cel mai capabil premier al României, cu o pregătire intelectuală rară, dar numai în folosul acoliților domniei voastre, nu și al meu, un simplu tânăr care la vremea guvernării dumneavoastră dorea să părăsească România. Așa că nu vă mai plângeți. Răbdați", se arată în scrisoarea deschisă semnată de Valentin Alexandru Jucan.

Fostul premier Adrian Năstase a trimis vineri o scrisoare deschisă conducerii Consiliului Național al Audiovizualului , în care susține că finanțarea acestei instituții nu se mai justifică, pentru că, în prezent, membrii acesteia "par a se trezi doar în perioada campaniilor electorale, atunci când reprezentanții partidelor își număra reciproc minutele de publicitate politică".

Potrivit lui Năstase, astfel "s-ar realiza și o importantă economie la buget".

"Obiectivele CNA au fost stabilite prin Legea audiovizualului, adoptată în 2002, în vremea când eram prim-ministru. Rețin, de atunci, că rolul principal al CNA era acela de a asigura libertatea de informare în condițiile apărării demnității umane. În momentul actual, membrii CNA par a se trezi doar în perioada campaniilor electorale, atunci când reprezentanții partidelor în Consiliu își numără reciproc minutele de publicitate politică. În rest, liber la înjurături, golănie, mitocănie, 'vacanțe mari' și 'fierbinți', sancționate 'dur' cu atenționări și amenzi simbolice. Poate că așa înțelegeți dvs. libertatea de exprimare — prin utilizarea, pe post, a unor sintagme 'populare', directe, neaoșe, cu înjurături 'autentice' — pe care să le înțeleagă și copiii—, cu adresări simpatice și amicale 'Bă', 'Mă', 'Băi, nebunule'. Probabil că, în acest fel, contribuiți și la 'protejarea culturii și a limbii române', obiectiv stabilit pentru CNA. Nu știu dacă ați avut curiozitatea să urmăriți diverse programe la televiziuni din alte țări. Nicăieri nu se întâmplă așa ceva. Pervertirea limbajului, în ultimii ani, este efectul, în primul rând, al lipsei dvs. de acțiune", a argumentat Adrian Năstase, într-o postare pe blogul personal.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...