Mormântul reginei egiptene Nefertiti a fost descoperit, afirmă un arheolog britanic

Mormântul reginei egiptene Nefertiti a fost descoperit, afirmă un arheolog britanic

Mormântul reginei egiptene Nefertiti a fost în sfârşit descoperit, susţine un arheolog britanic, potrivit căruia acesta s-ar afla în spatele camerei funerare a faraonului Tutankhamon, despre care se spune că ar fi fost fiul ei, informează dailymail.co.uk.

Mormântul reginei egiptene Nefertiti a fost descoperit, afirmă un arheolog britanic

La aproape 100 de ani de la descoperirea sa, mormântul faraonului Tutankhamon continuă să îşi dezvăluie unele dintre secretele sale străvechi în faţa oamenilor de ştiinţă. Un cercetător britanic afirmă că a găsit o "uşă secretă" într-un perete din camera funerară a celebrului faraon şi consideră că acea uşă duce spre mormântul presupusei mame a acestuia, regina Nefertiti.

Afirmaţia a fost făcută de profesorul britanic Nicholas Reeves, arheolog la Universitatea Arizona, într-un studiu publicat de Amarna Royal Tombs Project.

Nefertiti, supranumită "Doamna celor două ţări", era celebră pentru frumuseţea ei deosebită, însă mormântul său a fost pierdut de-a lungul secolelor, după moartea subită a reginei, în anul 1340 î.e.n.

După ce au analizat cu o serie de scanere de înaltă definiţie pereţii complexului funerar al faraonului Tutankhamon din Valea Regilor, profesorul Reeves a găsit ceva ce părea să fie o intrare secretă.

El spune că a descoperit două portaluri "ascunse", desenate pe un perete, iar accesul a fost blocat de constructorii piramidei. Unul dintre acestea duce, după părerea sa, într-o cameră de depozitare.

Celălalt, aflat în partea de nord a camerei funerare a faraonului Tutankhamon, conţine "mormântul netulburat al proprietarului original al locurilor - Nefertiti", precizează profesorul Reeves.

Arheologul crede acest lucru deoarece mormântul ascuns se află în partea dreaptă faţă de intrarea în camera principală - un detaliu tipic pentru mormintele reginelor egiptene.

Dimensiunea redusă a camerei funerare a lui Tutankhamon, ţinând cont de importanţa acestuia în istoria Egiptului, i-a nedumerit de-a lungul anilor pe oamenii de ştiinţă, însă profesorul Reeves crede că acea cameră a fost construită ca o extindere a unui mormânt deja existent - cel al mamei sale.

Camera funerară a lui Tutankhamon are exact aceleaşi dimensiuni ca o antecameră din piramidele celorlalţi faraoni egipteni.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...