NASA / IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: O galaxie singură, la marginea vidului

NASA / IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: O galaxie singură, la marginea vidului

Majoritatea galaxiilor fac parte din grupuri galactice denumite roiuri sau clustere. De obicei, nicio galaxie nu este singură, izolată în spațiu, o altă galaxie fiind mai mereu în apropiere. Nu este însă și cazul galaxiei NGC 6503, o formațiune spiralată aflată la marginea unei zone bizare din Univers, denumită Vidul Local. 

Vidul Local (Local Void) este o uriașă zonă din spațiu — are diametrul de cel puțin 150 de milioane de ani lumină — și pare complet lipsită de stele și galaxii. Locul neobișnuit unde se află această galaxie, la marginea vidului, l-a făcut pe scriitorul Stephen James O'Meara să o numească 'Galaxia pierdută în spațiu" (Lost-In-Space galaxy') în cartea sa din 2007, "Hidden Treasures".

NGC 6503 se află la distanța de 18 milioane de ani lumină de Pământ, în constelația Draco sau Dragonul. NGC 6503 este o galaxie relativ mică, cu un diametru de doar 30.000 de ani lumină, adică aproximativ o treime din dimensiunea Căii Lactee.

În fotografia realizată prin intermediul Telescopului Orbital Hubble, NGC 6503 apare în detaliu, etalându-și bogăția cromatică. Aglomerări roșii de gaze cosmice pot fi văzute de-a lungul brațelor galactice, alături de regiuni în care cromatica dominantă este dată de culoarea albastru, locuri unde se nasc noi stele. Liniile șerpuitoare maro închis, formate din praf cosmic, conferă galaxiei un aspect marmorat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…