Noi categorii de locuri de muncă riscă să dispară în viitorul apropiat, fiind înlocuite de roboți

Noi categorii de locuri de muncă riscă să dispară în viitorul apropiat, fiind înlocuite de roboți

Viitorul arată din ce în ce mai bine pentru patroni și din ce în ce mai rău pentru angajații dintr-o serie de domenii care își văd locurile de muncă amenințate de roboți, mașinării care nu au nevoie de salarii, nu au nevoie de condiții speciale, de beneficii, nu-și iau concediu și nu dorm niciodată.

Amy Webb, scriitoare, futurolog, CEO și fondatoare a companiei Webbmedia Group, susține că opt domenii de activitate, cel puțin, vor fi gata curând, în următorii 10 — 20 de ani, să facă loc inteligenței artificiale în detrimentul oamenilor, conform unui material publicat de CNNMoney.

"Ar trebui să fim foarte îngrijorați", a atras ea atenția cu ocazia Conferinței Milken Global desfășurată recent la Los Angeles.

Un prim astfel de domeniu de activitate este cel al casierilor: oamenii care lucrează în spațiul tranzacțional ar trebui să privească cu circumspecție aplicațiile precum Apple Pay sau ceasurile inteligente Apple Watch. Pe scurt, dezvoltarea, diversificarea și perfecționarea tehnologiilor mobile care permit plata direct, prin intermediul telefonului mobil, spre exemplu, elimină din schemă nevoia de a angaja oameni care să facă aceste lucruri.

"Nu mai există nevoia ca un angajat să stea acolo (la casa de marcat) tot timpul", susține Webb.

Un alt domeniu de activitate aflat în pericol este cel al vânzărilor și al publicității. Instrumentele puternice de publicitate ale viitorului le vor permite companiilor să-și conceapă mesaje publicitare perfect adecvate grupurilor sociale țintă. Webb a amintit că deja este în derulare o serie de experimente cu tehnologii care studiază comportamentul clientului pentru a identifica acele tipuri de reclame care sunt mai eficiente.

"Este ceva complet nou", iar dacă aceste instrumente noi vor avea rezultate bune, companiile de publicitate și departamentele strategice de vânzări din firme și companii vor avea nevoie de din ce în ce mai puțini angajați, conform lui Amy Webb.

Domeniul serviciilor cu clienții a trecut deja printr-o etapă de externalizare spre firme din India și din alte țări în care salariile plătite angajaților sunt mici. Noile tehnologii, precum analiza predictivă, pot scoate din organigrama acestor firme numeroase locuri de muncă. Să ne gândim, spre exemplu, la Watson, supercalculatorul IBM care a câștigat un celebru concurs de televiziune (Jeopardy) învingând competitori care câștigaseră la rândul lor ediții ale acestui concurs. Amy Webb avertizează că un supercalculator așa cum este Watson va putea, în curând, să facă inutil întregul departament de servicii cu clienții al unei companii.

Nici muncitorii din fabrici nu vor putea dormi liniștiți. Locurile lor de muncă vor fi preluate în viitorul apropiat de roboți, ale căror costuri de întreținere sunt mult mai mici decât salariile și care nu își vor lua niciodată pauze de masă sau pentru a schimba câteva mesaje pe telefonul mobil cu prietenii.

Profesioniștii din domeniul intermedierilor financiare vor trebui, de asemenea, să aplice la programe de reconversie profesională. Programe precum Blockchain și Bitcoin sunt capabile să proceseze și să înregistreze tranzacții în mod automat. Amy Webb este de părere că Blockchain îl va înlocui pe intermediarul din sectoarele bancar, ipotecar, asigurări și al împuternicirilor legale.

"Dacă Bitcoin va prelua astfel de funcții nu este relevant. Aici este vorba de infrastructura de bază care va modifica radical modul în care se lucrează în aceste domenii", susține ea.

Deja o primă schimbare a devenit vizibilă de curând, când Nasdaq (NDAQ) a anunțat că va folosi Blockchain pentru a păstra informațiile despre tranzacțiile pre-IPO derulate.

Mulți au prevăzut decesul presei scrise, majoritatea jurnaliștilor refugiindu-se în "online". Conform lui Amy Webb, nici acolo nu mai sunt în siguranță. Webb, la rândul său fostă jurnalistă la Newsweek și The Wall Street Journal, a adus în discuție algoritmii din ce în ce mai perfecționați care pot genera în mod automat materiale jurnalistice și apoi le pot plasa în mediul online fără a mai fi necesară intervenția umană. Roboții jurnaliști scriu deja mii de materiale publicate de agenția americană de presă, Associated Press.

Dacă vă doriți o carieră în domeniul avocaturii, ar trebui să alegeți să vă specializați pentru a pleda în instanță. Avocații care se ocupă de înregistrarea mărcilor, de succesiuni și chiar de divorțuri ar putea rămâne fără locuri de muncă, fiind înlocuiți de servicii online așa cum este, spre exemplu, LegalZoom.

Nu în ultimul rând sunt amenințați și operatorii telefonici. Din ce în ce mai mulți oameni renunță la serviciile de telefonie fixă, iar această tendință se accentuează pe măsură ce se dezvoltă din ce în ce mai mult serviciile de comunicare digitală. Astfel, companiile de telecomunicații ar putea scoate din organigramă poziții cum ar fi cea de centralistă sau de operator telefonic.

Cu toate acestea, Amy Webb susține că rămâne optimistă cu privire la viitor. "Eu nu consider că viitorul nostru, din punct de vedere tehnologic, va fi o distopie. Eu mă gândesc doar că va aduce ceva nou, diferit. Pentru mulți oameni a fi diferit reprezintă însă o distopie, dar trebuie să încerce să treacă peste acest lucru", a concluzionat ea.

Economiști și alți futurologi nu sunt însă neapărat de acord cu predicțiile formulate de Amy Webb. Deși există și numeroși gânditori care împărtășesc punctul de vedere al lui Amy Webb și susțin că "pericolul" supratehnologizării bate la ușă, alții sunt de părere că va mai trece mult timp până să ne confruntăm cu aceste probleme sau chiar că este posibil să nu ne confruntăm cu ele niciodată. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...