O carte pentru adolescenți, interzisă în Noua Zeelandă, caz de cenzură nemaiîntâlnit de peste 20 de ani

O carte pentru adolescenți, interzisă în Noua Zeelandă, caz de cenzură nemaiîntâlnit de peste 20 de ani

Interzicerea unui roman pentru adolescenți, salutat de critică, însă pus la stâlp de o organizație conservatoare, a provocat luni stupoare în Noua Zeelandă, țară în care nu s-a mai înregistrat un asemenea caz de cenzură de peste 20 de ani. Publicat în 2012, romanul 'Into the river' a câștigat mai multe premii în 2013, relatează marți 7sur7.be.

Romanul prezintă parcursul inițiatic al unui tânăr maori care, după ce obține o bursă într-un internet șic din Auckland (nord), descoperă rasismul și drogurile. Unele scene de sex au provocat furia unei organizații de apărare a valorilor familiei.

Autorul cărții, Ted Dawe (64 de ani), s-a declarat 'stupefiat' de interzicerea romanului său. 'Oare trăim într-o țară în care sunt interzise cărțile? Care va fi următoarea etapă? Să fiu ars pe rug?', s-a întrebat scriitorul, care este și director de studii la Taylors College din Auckland, într-un interviu apărut luni în New Zealand Herald.

După o lungă procedură, Don Mathieson, președinte al Film and Literature Board of Review, organism neo-zeelandez care stabilește restricții în privința filmelor și a cărților din țară, a hotărât joi să interzică temporar romanul 'Into the river', o decizie definitivă fiind așteptată în cursul săptămânilor viitoare. Circulația cărții este interzisă până atunci. O persoană care ar vinde-o ar fi pasibilă de o amendă de 3.000 de dolari neo-zeelandezi (1.680 de euro), iar în cazul unui librar, amenda ar urca la 10.000 de dolari (5.600 de euro), încheie 7sur7.be. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Banii City Insurance s-au dus în buzunarele cumnatului lui Adrian Năstase?

2 Un șobolan al Securității care a supraviețuit „democrației”

3 Dragnea va anunța duminică formarea unui nou partid

4 Cine sunt cei doi medici care au creat mitul Ivermectinei ca „leac miraculos” pentru COVID-19

5 Cine sunt animalele care au umplut de sânge un activist de mediu şi doi jurnalişti, într-o pădure din Bucovina