O vioară Stradivarius estimată la 10 milioane de dolari, scoasă la licitaţie

O vioară Stradivarius estimată la 10 milioane de dolari, scoasă la licitaţie

O vioară Stradivarius care a aparţinut excentricei milionare americane Huguette Clark şi a rămas "uitată" într-un dulap al acesteia vreme de un sfert de secol, va fi scoasă la licitaţie pe 18 iunie de casa Christie's şi ar putea fi vândută cu peste 10 milioane de dolari.

O vioară Stradivarius estimată la 10 milioane de dolari, scoasă la licitaţie (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Dacă această vioară, realizată în 1731, denumită "The Kreutzer" după numele violonistului concertist francez Rodolphe Kreutzer, care a deţinut-o pentru o vreme, va atinge valoarea superioară a intervalului de preţ la care a fost estimată, va deveni unul dintre cele mai scumpe instrumente muzicale vândute vreodată la licitaţie.

Instrumentul reprezintă unul dintre loturile far din colecţia de bunuri care au aparţinut excentricei milionare Huguette Clark, care, deşi a deţinut numeroase apartamente şi blocuri de locuinţe în Manhattan, a ales să îşi petreacă ultimele decenii din viaţă într-un spital din New York, unde a şi murit, în 2011, la vârsta de 104 ani.

După moartea ei, vioara a fost descoperită într-un dulap, unde a rămas uitată timp de peste 25 de ani.

Cel mai mare preţ plătit pentru o vioară Stradivarius până în prezent este de 16 milioane de dolari. Una dintre puţinele viole realizate de artizanul italian Antonio Stradivari, în 1719, care va fi vândută de casa Sotheby's într-o licitaţie sigilată în iunie a fost evaluată la 45 milioane de dolari.

"Kreutzer a deţinut această vioară Stradivarius şi a cântat la ea din 1795 până la moartea sa în 1831", afirmă casa Christie's.

Instrumentul a reprezentat un cadou făcut de părinţii lui Huguette Clark, magnatul din industria cuprului şi politicianul american William A. Clark şi soţia sa Anna, pe vremea când Huguette era adolescentă.

Vioara va fi vândută într-o licitaţie care va debuta pe 6 iunie şi se va încheia pe 18 iunie, la New York, pentru a coincide cu punerea în vânzare a peste 350 de loturi care au aparţinut milionarei Huguette Clark.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Apar amănuntele! / Vipera a arvunit bătăuși pentru a o pedepsi pe presupusa amantă a soțului! Unul dintre interl…

2 PSD, hoțomanul României! / Încă o bombă explodează sub curul lui Tudorache!

3 Explodează alcovul bucureștean? / „Vă fac de panaramă, bolnavele Bucureștiului! Se f...teau la show! Are HIV… a …

4 Incredibilele dezvăluiri ale unui fost ofițer britanic despre OZN-uri

5 Mari porcării se mai întâmplă în țara asta! Securiștii sunt încă la butoane