Penélope Cruz împlineşte 40 de ani: spirit latin şi frumuseţe exotică la Hollywood

Penélope Cruz împlineşte 40 de ani: spirit latin şi frumuseţe exotică la Hollywood

Pe numele complet Penélope Cruz Sánchez, actriţa şi modelul spaniol şi-a conturat cariera încă de la 16 ani, atunci când a debutat în televiziune, iar în 1992, la 17 ani, a intrat şi în lumea filmului cu rolul din „Jamón, jamón“. Chiar şi aşa, în vremea adolescenţei, pasiunea pentru dans a determinat-o pe Cruz să abandoneze şcoala pentru a dansa la Conservatorul Naţional din Madrid, unde a practicat baletul clasic, timp de nouă ani, dar şi pentru a jucat teatru la Cristina Rota’s School din New York, timp de patru ani. Totodată, ea îşi amuza părinţii cu reinterpretări ale reclamelor de la televizor.

Debutul în cinematografie cu „Jamón, jamón“ i-a adus o nominalizare la premiile Goya. Filmul „Belle Epoque“, în care a jucat apoi, a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. În 1998 obţine primul ei rol într-un film în limba engleză, „The Hi-Lo Country“, iar în 2000 apare alături de Matt Damon în „All the Pretty Horses“. În 2001 joacă în „Vanilla Sky“, remake-ul american al filmului „Abre los ojos“ şi în „Blow“, alături de Johnny Depp.

În 2005, ea joacă în filmul „Sahara“, iar în 2006, apare alături de Salma Hayek în pelicula „Bandidas“, dar succesul ei din acel an este reprezentat de mult apreciata interpretare din „Volver“, film regizat de Pedro Almodóvar, cu care întreţine până în prezent o relaţie de prietenie apropiată. Astfel, ea împarte un premiu Cannes cu alte cinci actriţe şi este nominalizată la Globurile de Aur, la Premiile BAFTA şi la premiile Oscar. Astfel, Cruz devine prima actriţă de origine spaniolă care primeşte o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun rol principal feminin.

Un alt rol apreciat a fost cel din filmul lui Woody Allen, „Vicky, Cristina, Barcelona“, din a cărui distribuţie mai fac parte Scarlett Johansson, Javier Bardem, soţul ei, şi Rebecca Hall. Prestaţia actriţei de origine spaniolă din acest film stârneşte multă apreciere în rândul criticilor şi astfel ea câştigă nenumărate premii, inclusiv premiile BAFTA şi Oscar pentru cel mai bun rol secundar. Ea este a doua persoană de origine spaniolă care câştigă un premiu Oscar, după victoria lui Javier Bardem din 2007, dar este singura femeie din Spania care reuşeşte această performanţă, evidenţiază cinemagia.ro.

Penélope Cruz FOTO cinemagia.ro

În 2009, împrumută vocea unui personaj din filmul de animaţie „G-Force“, colaborează din nou cu Pedro Almodóvar în „Los abrazos rotos“ şi interpretează un rol secundar în musicalul „Nine“, care îi aduce o a treia nominalizare la premiile Oscar. Recent, producătorii francizei „James Bond“, care pregătesc cel de-al 24-lea film, au confirmat că aceasta se află în distribuţia filmului, ea chiar putând să interpreteze rolul fetei Bond.

Cruz a fost inclusă, în 2007, de către revista „Maxim“, în topul „Hot 100“, iar revista „Empire“ a introdusă în topul „100 Sexiest Movie Stars“. În 2011, site-ul Askmen.com a catalogat-o ca fiind cea de-a şaptea cea mai dorită femeie din lume.

Penélope Cruz, alături de Javier Bardem FOTO Reuters

Penélope Cruz a avut o relaţie de trei ani, până în 2004, cu Tom Cruise, relaţia celor doi începând pe platourile de filmare de la „Vanilla Sky“. În 2007, Cruz a început să se întâlnească cu actorul Javier Bardem, după ce, pentru o perioadă scurtă de vreme, a avut de-a face şi cu Mathew McConaughey.

Cruz este cunoscută şi pentru acţiunile sale caritabile. Ea a înfiinţat o fundaţie care oferă ajutor femeilor fără adăpost din India şi lucrează ca voluntar în Uganda. Fiind pasionată de fotografie, a petrecut o vreme în Nepal unde a făcut poze copiilor tibetani pentru o viitoare expoziţie. De asemenea, Cruz se implică şi în lumea modei. Deţine un magazin de îmbrăcăminte în Madrid şi creează o linie de bijuterii şi poşete pentru o companie din Japonia, precum şi o colecţie pentru firma Mango.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată Sharapova în realitate. Restul e photoshop și iluzie...

2 Așa o fi?

3 ...

4 Cum a fost posibilă cea mai mare escrocherie din istoria Silicon Valley

5 ...