Petrecerile cu votcă și femei frumoase - o metodă prin care spionajul rus racolează responsabili norvegieni

Petrecerile cu votcă și femei frumoase - o metodă prin care spionajul rus racolează responsabili norvegieni

Tot mai mulți politicieni norvegieni pică în capcanele întinse de serviciile secrete ruse, care, la fel ca pe vremea Războiului Rece, reușesc să-i recruteze folosind tactici cum ar fi petrecerile cu votcă și femei frumoase, se arată într-un articol publicat de ziarul britanic The Telegraph, după ce un responsabil al serviciilor de informații din Norvegia a avertizat public asupra acestei probleme.

Într-un interviu acordat postului public de televiziune NRK, Arne Christian Haugstoyl, șeful secției de contraspionaj din cadrul Police Security Service (PST), a declarat că mai multe persoane cu funcții importante au fost ținta unor asemenea tentative de racolare. 'Avem informații că cetățeni norvegieni au fost șantajați să furnizeze informații autorităților ruse. (...) Este un fenomen alarmant la care trebuie să fim mai atenți', a indicat responsabilul citat.

În vara acestui an, un parlamentar al Partidului Progresului, Tor André Johnsen, formațiune ce face parte din coaliția de guvernare, a fost atenționat de PST cu privire la relațiile sale suspecte cu diplomați de la ambasada Rusiei. Potrivit postului NRK, și alți parlamentari care au avut contacte cu rușii au fost chestionați de contraspionajul norvegian.

Cei care prezintă interes pentru spionajul rus sunt ademeniți printr-o serie de tactici binecunoscute, inclusiv invitarea lor la petreceri la care se consumă alcool în exces și unde ei pot fi atrași într-o aventură compromițătoare cu o agentă rusoaică, situație ce devine apoi o ocazie pentru un șantaj, sugerează șeful PST. În replică, atașatul de presă al ambasadei ruse la Oslo, intervievat de The Telegraph, a calificat aceste afirmații drept 'minciuni'.

Țară membră a NATO, dar nu și a Uniunii Europene, Norvegia a avut în general relații bune cu Rusia, dar aceste raporturi s-au deteriorat odată cu declanșarea crizei din Ucraina. Guvernul de la Oslo s-a alăturat sancțiunilor europene împotriva Rusiei, decizie ce a determinat riposta Moscovei, care a inclus Norvegia pe lista țărilor vizate de embargoul agroalimentar.

Pe plan militar, s-a constatat o intensificare a prezenței forțelor navale rusești în apropierea coastelor norvegiene din zona Oceanului Arctic. 'Nu estimăm că în prezent Rusia reprezintă o amenințare militară pentru Norvegia, dar vom continua să monitorizăm ce se întâmplă în vecinătatea noastră', a declarat în luna aprilie șeful Statului Major al armatei norvegiene, Haakon Bruun-Hanssen. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Așa o fi? /

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria