Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Primul zbor al unei nave cu echipaj uman de pe viitorul cosmodrom rusesc Vostocinâi, amânat cu șapte ani

Prima lansare a unei nave spațiale cu echipaj de pe viitorul cosmodrom Vostocinâi în curs de construire în Extremul Orient rusesc, programată a avea loc în 2018, a fost amânată pentru anul 2025, informează AFP, citând un comunicat difuzat luni de agenția spațială rusă.

'Potrivit programului spațial federal, primul zbor cu echipaj de pe cosmodromul Vostocinâi este prevăzut în 2025 cu o rachetă Angara-A5V', a declarat Mihail Fadeev, purtător de cuvânt al agenției spațiale ruse Roskosmos.

Autoritățile ruse estimau până în prezent că primele nave spațiale cu echipaj vor decola în 2018 de pe noul cosmodrom, care urmează să intre în serviciu la sfârșitul acestui an în Extremul Orient rusesc.

Amânarea zborurilor pentru 2025 va permite Roskosmos să construiască infrastructuri adaptate noilor rachete Angara, care vor deveni operaționale în același an, în timp ce termenul de 2018 ar fi constrâns Roskosmos să-și adapteze programul îmbătrânitelor rachete Soyuz.

Această decizie corespunde 'ideii care a stat la baza Vostocinâi, gândit ca un cosmodrom inovator', a afirmat Fadeev. Potrivit lui, 'propunerea Roskosmos de a substitui cu rachetele Soyuz cu Angara pe Vostocinâi a fost aprobată la cel mai înalt nivel al statului'.

Vostocinâi ar urma să permită Moscovei să nu mai depindă de cosmodromul Baikonur, situat în Kazahstan, pe care Rusia îl închiriază la prețuri mari după destrămarea URSS, în special pentru a lansa nave cu echipaj uman spre Stația Spațială Internațională /ISS/.

Acest anunț intervine într-un context al economiilor în sectorul spațial rus. Directorul Roskosmos, Igor Komarov, anunțase în aprilie o reducere cu 80 mld ruble /9,7 mld de euro/ din bugetul programului spațial rus pentru perioada 2016-2025.

Racheta Angara a efectuat un test de lansare în iulie 2014 în versiunea sa ușoară, iar în decembrie, în versiunea sa grea. Mai modernă și utilizând tehnologii mai curate, ea este prima rachetă pusă la punct de Rusia după destrămarea URSS.

Primele sale zboruri de încercare de pe cosmodromul Vostocinâi sunt prevăzute în 2023. El este considerat 'cel mai mare șantier al țării' de către media rusă, dar este marcat de numeroase scandaluri de corupție, determinând justiția să deschidă zeci de anchete pentru deturnare de fonduri. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Acesta este clipul președintelui INTERZIS de slugile PSD din CNA și Autoritatea Electorală Permanentă!

2 ALERTĂ Dragnea, amenințări voalate la adresa judecătorilor de la Curtea Supremă! Noi declarații demente

3 SCANDAL Cine de la vârful MAI a furnizat Antenei 3 date secrete despre aducerea lui Mazăre? Nu se sesizează ni…

4 ALERTĂ Priviți! O singură femeie, cu inimă mare, i-a dat cu cracii-n sus pe pesediști, la Bârlad! Dăncilă a da…

5 Așa o fi?

recomandări

Te ia DNA: Catalin Chereches

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi