Record pentru salt în cădere liberă de la cea mai mare altitudine, stabilit de un şef al Google

Record pentru salt în cădere liberă de la cea mai mare altitudine, stabilit de un şef al Google

Alan Eustace, Senior Vice President în compania Google, a doborât recordul pentru saltul în cădere liberă de la cea mai mare altitudine stabilit în octombrie 2012 de paraşutistul austriac Felix Baumgartner.

Eustace s-a paraşutat vineri din stratosferă, de la o altitudine de 41.425 de metri, şi a doborât recordul stabilit de Baumgartner, care, pe 14 octombrie 2012 - chiar în ziua în care se celebrau 65 de ani de la primul zbor cu un avion supersonic, ce a fost pilotat de Chuck Yeager, în 1947 -, a sărit de la înălţimea de 39.014 metri, informează space.com.

Noul record a fost stabilit cu ajutorul echipei Stratospheric Explorer (StratEx) şi al Paragon Space Development Corporation. Eustace a purtat un costum spaţial presurizat conceput de compania ILC Dover (furnizorul de costume al NASA pentru echipele de astronauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională) şi o paraşută, pentru a supravieţui căderii supersonice. El a fost urcat în stratosferă, de la aeroportul din Roswell, New Mexico, cu ajutorul unui sistem de baloane cu heliu, folosite la altitudine înaltă.

După ce s-a desprins de balonul care l-a purtat în stratosferă - urcarea durând aproximativ două ore şi jumătate -, Eustace a petrecut circa 4 minute şi jumătate în cădere liberă, înainte de a-şi deschide paraşuta, şi a aterizat la aproximativ 100 de kilometri depărtare de aeroport, la 15 minute de la debutul saltului. Înainte de a-şi deschide paraşuta, paraşutistul în vârstă de 57 de ani a atins în cădere liberă viteza maximă de 1.320 de kilometri pe oră.

Pilot şi paraşutist veteran, Alan Eustace a stabilit şi recordul pentru Statele Unite de viteză în cădere liberă în timpul misiunii StratEx.

Eustace este al doilea om din lume care a depăşit în cădere liberă viteza sunetului, după austriacul Felix Baumgarter.

Proiectul a fost realizat de echipa Paragon StratEx pentru a testa tehnologii de realizare a costumelor spaţiale destinate unor misiuni variate, printre care se numără explorarea stratosferei, cercetarea supersonică, tehnicile de salvare de urgenţă pentru astronauţi şi zborurile comerciale.

"A fost uimitor", a spus Eustace pentru The New York Times. "A fost frumos. Puteai vedea întunecimea spaţiului şi puteai vedea straturile atmosferei aşa cum nu le-am mai văzut până acum", a povestit Eustace după saltul său.

Alan Eustace este Senior Vice President al departamentul de cercetare (Knowledge) al companiei Google.

Saltul supersonic realizat de Eustace a fost o mare surpriză, proiectul fiind pregătit în secret, timp de trei ani, împreună cu Paragon Space Development Corp. şi echipa sa.

Spre deosebire de saltul lui Alan Eustace, proiectul "Red Bull Stratos" - prin care Felix Baumgartner a stabilit recordul mondial, devenind prima persoană din lume care a depăşit viteza sunetului, fără a se afla într-un avion - a fost extrem de mediatizat, săritura austriacului fiind transmisă în direct pe internet şi posturi de televiziune.

Felix Baumgartner a urcat în stratosferă într-o capsulă presurizată, trasă de un balon uriaş cu heliu, după care a fost în cădere liberă timp de peste patru minute.

Anterior, recordul pentru saltul cu paraşuta în cădere liberă era deţinut, din 1960, de un fost colonel din aviaţia americană (US Air Force), Joe Kittinger, care, ajuns la limita spaţiului cu ajutorul unui balon umflat cu heliu, a sărit în gol de la altitudinea de 31.333 de metri. De altfel, în 2012, Felix Baumgartner a primit indicaţii de la sol, în timpul ascensiunii şi în timpul căderii sale, chiar de la cel al cărui record l-a depăşit, Joe Kittinger.

Totuşi, Baumgartner nu a depăşit şi un al doilea record deţinut de Kittinger, care s-a aflat în cădere liberă timp de 4 minute şi 36 de secunde. Felix Baumgartner s-a aflat în cădere liberă doar 4 minute şi 19 secunde.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ DNA cere instanței s-o pună pe Udrea sub control judiciar, să nu-și mai ia iar tălpășița în Costa R…

2 Hopa, s-a trecut la pasul doi? / Propaganda rusă încearcă să facă o paralelă între Transilvania și Crimeea

3 Cum poate şti medicul stomatolog că un pacient a făcut sex oral

4 Avocata care a reprezentat-o pe Kovesi: Orice persoană care a depus o plângere penală în urma violențelor din …

5 Emil Boc reacționează dur: E o palmă. Conducerea centrală ne-a sfidat! Răsucești cuțitul în rană și mai pui și…