Ritual nupțial masculin la dinozaurii din cretacic: săparea de găuri pentru a dovedi că pot face un cuib

Ritual nupțial masculin la dinozaurii din cretacic: săparea de găuri pentru a dovedi că pot face un cuib

Acum o sută de milioane de ani, dinozaurii făceau probabil curte femelelor prin săparea de găuri cu picioarele pentru a le dovedi capacitatea lor de a construi un cuib, potrivit unui studiu științific publicat joi în revista 'Scientific Reports', parte a grupului "Nature", informează agenția France Presse. O echipă internațională a descoperit mai multe urme săpate în sol, unele mari cât o cadă de baie, lăsate pe straturile nisipoase din perioada cretacică (cu 145 — 66 de milioane de ani în urmă).

Aceste câteva zeci de goluri au fost văzute în patru locuri din diferite zone ale statului Colorado unde au trăit théropodele, un grup de dinozauri între care se află și faimosul Tyrannosaurus, dar și strămoșii păsărilor de astăzi.

Aceste urme fosile de tip complet nou creează premisele supoziției că "dinozauri în călduri" s-au adunat aici poate milioane de ani pentru a se reproduce și a-și face cuiburi, spune Martin Lockley, profesor de geologie la Universitatea Colorado din Denver.

Aceste cuiburi fosilizate trimit cu gândul la cele ale păsărilor din epoca modernă care își fac cuib pe sol, în cazul cărora masculii se angajează în demonstrații de săpare a cuiburilor pentru a le impresiona pe femele, spune Lockley, care este, de asemenea, paleontolog.

"Aceasta este prima dată când s-au găsit dovezi fizice ale acestor parade nupțiale" la dinozauri, a relevat Lockley. "Acest lucru va umple un gol în înțelegerea noastră asupra comportamentului dinozaurilor", a adăugat el.

Până în prezent, oamenii de știință nu au putut face speculații cu privire la ritualurile de împerechere ale dinozaurilor.

Selecția sexuală, dragă lui Darwin, este unul dintre motoarele evoluției. Masculii căută partenere sexuale vânându-i pe rivalii lor mai slabi. În ceea ce le privește pe femele, acestea aleg masculul care pare cel mai eficient și impresionant.

Cercetătorii au analizat și o serie de alte ipoteze care ar putea explica acest nou tip de urme fosile înainte de a le respinge teoretic.

Ei nu cred că acestea sunt semne ale unor cuiburi veritabile, deoarece nu au fost găsite ouă fosilizate sau scoici. De asemenea, ei nu cred că reflectă căutarea de hrană sau de apă de către dinozauri și nici că acestea ar reprezenta o marcare a teritoriului făcută de theropode.

Dinozaurii au dispărut brusc acum aproximativ 66 milioane de ani, mai multe ipoteze fiind formulate de oamenii de știință pentru a explica acest fenomen: o schimbare climatică rapidă, o epidemie devastatoare, lupta pentru existență cu mamiferele nou apărute, o erupție vulcanică de mari proporții, un meteorit care a lovit Terra care ar fi generat o catastrofă ecologică.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...